Vánoční bublanina s mraženým ovocem: Tuhle zimu se stal nejhledanějším receptem v Česku. Provoní celý byt až na chodbu k sousedům

Jahodové, rybízové nebo malinové koláče jsou oblíbené hlavně v létě. Lze je však připravit i ze zamraženého ovoce.

V létě, kdy máme na zahradě bohatou úrodu se snažíme ovoce zpracovat, co to jde. Mnohdy ji je však tolik, že přebytek zamrazíme na zimní období. A to je dobře. Jedině tak si můžete v zimě pochutnat na skvělém dezertu s chutným domácím ovocem. Nemusíte tak kupovat ovoce v obchodech, které je dovážené přes půl světa a pravděpodobně nemá takovou chuť, jako to vaše ze zahrádky.

Ovoce si můžete vybrat

Na přípravu koláče budete potřebovat tři vajíčka, 130 gramů cukru, 200 mililitrů mléka, 200 gramů mouky, prášek do pečiva a vanilku. Samozřejmě je třeba si připravit také ovoce. Mělo by ho být 300 gramů a jaký druh si vyberete, je zcela na vás. Hodí se jakékoli bobule. Pokud tedy máte rádi jahody, využijte je. Jestliže ve vašem mrazáku odpočívají borůvky, pak připravte dezert z nich. Samozřejmě můžete jednotlivé druhy bobulí také míchat dohromady. Dodržte však celkové množství ovoce.

Fotografie: Pixabay

Nejprve je potřeba smíchat vejce s cukrem a vanilkovým extraktem nebo vanilkovým luskem podle vaší chuti. Směs míchejte metličkou tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Vymíchávat můžete ručně, není však problém využít elektrický mixér na nízké otáčky. Následně zalijte mlékem a opět promíchejte.

Do této tekutiny pak přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a opět vše dobře propracujte, aby těsto bylo homogenní. Hmota by měla být hustá.

Už máte skoro hotovo

Nyní už stačí jen přimíchat do zpracovaného těsta připravené ovoce. Jestliže se bojíte, že mražené ovoce pustí při pečení mnoho šťávy, smíchejte ho se lžící škrobu, případně nechte ovoce dopředu rozmrazit a přebytečnou šťávu vylijte nebo vypijte. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a pečte asi 30 minut. Hlídejte si však troubu a propečenost koláče vždy zkontrolujte špejlí. Po upečení koláč ihned vyjměte z horké formy a přendejte ho na studený talíř.

Povrch je na závěr vhodné posypat moučkovým cukrem. Podávat je ideální až po vystydnutí. Servírovat můžete buď samotný koláč nebo k němu na talíř můžete přidat ještě vyšlehanou smetanu. Jestliže vám zbylo mražené ovoce, můžete ho také přidat na ozdobu nebo z něj vytvořit cukrový rozvar.

Koláč je úžasně nadýchaný a svěží. Pokud ho chcete ještě vylepšit, můžete ho po upečení rozříznout na dvě poloviny a promazat je krémem podle svého uvážení.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]