Pokud už si nevíte rady s tím, co připravit k večeři můžete zavítat do arménské kuchyně. Příprava večeře, která obsahuje lavaš, není nijak náročná, ale překvapí.
Lavaš je arménský chléb, který e připravuje z nekynutého těsta. Vyráběn je tradičně z pšeničné nebo žitné mouky. Tu jednoduše zkombinujeme s vodou, přidat můžeme také sůl nebo olej. Z této směsi vyrobíme placky. Lavaš je ve svém výsledném podání podobný indickému naanu nebo čapatí, je ale větší. Nahradit jej můžeme tortillovou plackou, kterou snadno zakoupíme v obchodě.
Ingredience potřebné na přípravu rolek z lavaše a mletého masa:
- 2 plátky chlebu lavaš
- 250 gramů tvrdého sýra
- 300 gramů mletého masa
- 1 středně velké vejce
- 100 gramů másla
- půl lžičky soli
Chlebové placky jednoduše naplníme směsí
V misce si nejprve smícháme mleté maso se solí. Maso pořádně propracujeme rukama a přidáme k němu vejce. Do další misky si na hrubém struhadle nastrouháme sýr, ten prozatím odložíme stranou. Na plotně nebo v mikrovlnné troubě rozehřejeme máslo a vezmeme si mašlovačku. Pomocí té pomažeme každý kousek chleba a to z jedné strany.
Nejlepší večeře s mletým masem v hlavní roli, jakou jsem kdy vařila: Lahodný 20minutový recept
Tvoříme chutné rolky, které se v ústech rozpadají
Na pomazanou stranu chleba nasypeme sýr. Sýrovou vrstvu přikryjeme druhým plátem připraveného chleba, ten opět namažeme vrstvou másla. Na máslo v tomto případě přijde vrstva mletého masa. Jakmile máme před sebou tímto způsobem navrstvený chléb, srolujeme jej do rolády. Vzniklou roládu umístíme na plech, na kterém je pečicí papír a vložíme do trouby.
Pečeme v troubě, krájíme a servírujeme s oblohou
Aby se nám na povrchu vytvořila chutná a křupavá krusta, roládu potřeme směsí žloutku a mléka. Vzniklý pokrm pečeme v předem vyhřáté troubě na to na 180 stupňů po dobu 20 minut. Poté roládu opět potřeme žloutkovou směsí, posypeme sezamovými semínky a sýrem, a vrátíme do pece na dalších 15 minut. Hotový pokrm nakrájíme na samostatná kolečka, můžeme ozdobit zeleninou nebo čerstvými bylinkami.
Napište komentář