Korejské vepřové maso s cibulí a medem zachutná všem a provoní celou bytovku

Jemné a měkké, nebesky voňavé, jemně pikantní a neskutečně chutné vepřové maso v korejském stylu nadchne i ty, kteří jinak asijské kuchyni příliš neholdují. Je to velká bašta.

Jemně krájené vepřové maso s proužky cibule a pikantní omáčkou je skvělý hlavní chod k obědu i k večeři. Dá se snadno připravit na rozpálené pánvi, nebo upéct v troubě, podle toho, co vám vyhovuje. Z hlediska přílohy je také velmi univerzální. Jakožto asijské jídlo se hodí k těstovinám a vařené rýži, použít ale můžete i pohankovou kaši či jakkoliv připravené brambory.

Ingredience

  • Vepřové maso – 1 kg
  • cibule – 1 ks
  • sójová omáčka – 1 lžíce
  • med – 1 lžička
  • čerstvá chilli paprička – 1 ks nebo dle chuti
  • sůl, pepř a další koření – dle chuti
  • rostlinný olej – dle potřeby

Návod na přípravu

Vepřové maso očistěte a nakrájejte je na tenké nudličky nebo čtverečky. Cibuli oloupejte ze slupky, rozpulte ji a nakrájejte ji na půlkulaté proužky. V malé misce smíchejte sójovou omáčku se lžičkou medu a nadrobno nakrájenou chilli papričkou. Přidejte sůl, pepř a další koření, které máte rádi (my jsme použili kari a mletý římský kmín) a marinádu dobře promíchejte.

Nakrájené maso spolu s cibulí vložte do dostatečně velké misky, zalijte jej připravenou marinádou a rukama vše promíchejte tak, aby marináda obalila všechny kousky masa i cibule. Mísu zakryjte kusem přilnavé potravinářské fólie a vložte ji do lednice alespoň na 1 hodinu marinovat. Čím ale déle, tím lépe se chuť marinády nasákne do masa a výsledný pokrm bude chutnější.

Když je maso dostatečně odleželé, vyndejte ho z lednice a nechte ho získat pokojovou teplotu. Na sporáku rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a vyklopte na ni marinované maso s cibulí. Zprudka pak obojí opečte dozlatova. Jakmile maso zezlátne, snižte plamen na střední až nízkou úroveň, pánev přiklopte pokličkou a maso duste asi 10 minut doměkka.

 

Jinou možností je vyklopit marinované maso s cibulí do pekáčku, který jste předem vymazali trochou rostlinného oleje, zakryjte jej poklicí nebo kusem alobalu a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C. Takto ho pečte asi 20 minut, poté sejměte víko nebo alobal a dopékejte odkryté dalších 10 minut, aby maso na povrchu zezlátlo.

Před dopečením můžete povrch masa potřít další lžící medu smíchanou se lžičkou hořčice, díky čemuž maso získá na chuti i na krásně opečené a zlatavé kůrčičice.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*