Lahodný sýr a meruňky jsou dokonalou kombinací. Užijte si dezert, kterým pohostíte každého, kdo ke koláči usedne. Ať už děti či dospělé.
Upečte si lahodný, křehký a naprosto dokonalý meruňkovo sýrový koláč. Nejedná se o kdejaký koláč, jedná se o dezert, který vás okouzlí svou plnou chutí, lehkostí a spoustou sladké náplně. Těsto je šťavnaté, vláčné a chutná každému, kdo má rád meruňky. Užijte si sezonu meruněk nejen v knedlících, ale i v lahodném dezertu. Obohatit jej můžete například šlehačkou.
Ingredience potřebné pro přípravu koláče
- 250 g polohrubé mouky
- 1 ČL pečící prášek
- 170 g krystalového cukru
- 125 g másla
- 3 ks vejce
- 0,5 kg meruněk
- 400 g sýru
- 150 g zakysané smetany
- 1 ks pomerančové kůry
- 50 g kukuřičný škrob
Jak postupovat při přípravě meruňkového koláče
Pokud nemáte polohrubou mouku, lze použít i hladkou. Jen s tím rozdílem, že ji musíte prosít přes síto. Mouka pak bude více nadýchaná a křehká. Jakmile budete mít připravenou mouku, přidejte kypřící prášek a promíchejte. Dále přidejte polovinu cukru a opět promíchejte. Nyní vezměte chlazené máslo a nastrouhejte ho do mouky. Nechte ho mírně zteplat a poté vytvořte hladké těsto.
Vypracované těsto odložte do mikrotenového sáčku nebo do folie a nechte ho v lednici dvacet minut odležet. Veškeré suroviny se spojí a s těstem se bude lépe pracovat. Určitě ale nenechávejte těsto odpočívat na teplém místě. Bylo by velmi měkké a také by se lepilo. Nyní je čas na přípravu tvarohové náplně, čerstvých meruněk a zbytku surovin.
Příprava sýrové náplně
Nyní smíchejte čerstvý sýr, například ricotu nebo jiný sýr s cukrem, škrobem a zakysanou smetanou. Promíchejte a dále připravte vejce. Oddělte žloutek od bílků. Žloutky přidejte k sýrové směsi i s pomerančovou kůrou a bílky se špetkou soli vyšlehejte do husté hmoty. Pomocí ručního mixéru vymíchejte tvaroh s ostatními surovinami. Připravte si meruňky.
Umyjte je a zbavte je pecek. Bílky smíchejte se sýrovou směsí. Pozor! Bílky nemíchejte, stačí směs s bílky mírně přehazovat, aby se suroviny spojily. Na vymazaný plech o průměru 21 cm rozprostřete ⅔ těsta a naneste na něj sýrovou směs. Poté naskládejte vedle sebe půlky meruněk. Rozválejte zbytek těsta, se kterým přikryjete meruňky. Předehřejte troubu na 180 °C a koláč pečte po dobu jedné hodiny.