Krtkův dort tak, jak ho neznáte: Kombinace řeckého jogurtu a kondenzovaného mléka je lepší než originál

Pokud máte rádi kombinaci sladkých chutí a ovoce, rozhodně si musíte udělat krtkův dort. S tímto receptem máte šanci jej udělat po domácku se vším všudy. 

Nezáleží na tom, jestli plánujete nějakou oslavu, chystá se k vám návštěva a nebo prostě jen máte chuť na něco sladkého. Tento krtkův dort se hodí na všelijaké příležitosti a nikdy nezklame. Navíc všechny jistě ohromíte tím, že jste jej udělali čistě z domácích surovin a ne z kupovaného prášku v obchodě.

Ingredience a postup přípravy těsta

Na těsto budete potřebovat:

  • Sto třicet pět gramů cukru
  • Padesát mililitrů obyčejné vody
  • Sto třicet pět gramů mouky
  • Tři vejce
  • Dvacet gramů kakaa
  • Pět gramů prášku do pečiva
  • Dvě středně velké mísy
  • Lžíci
  • Mixér
  • Metličku
  • Dortovou formu
  • Pečící papír
  • Nůž

Na krém budete potřebovat:

  • Sto padesát gramů řeckého jogurtu
  • Padesát gramů kondenzovaného mléka
  • Sto osmdesát gramů mascarpone
  • Třicet gramů cukru
  • Mixér

Pro dokončení receptu je nutné pořídit i čtyři banány

Nejprve smíchejte mouku s kakaem a práškem do pečiva. Vše důkladně promíchejte lžící, dokud vám nevznikne prášková směs. Nechejte na později a vrhněte se na další část. Všechna vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky začněte samostatně mixovat a během toho k nim postupně nalévejte horkou vodu, dokud se nezapracuje. Poté je řada na cukr, ten také přisypávejte, zatímco budete mixovat.

Recept je rychlý a jednoduchý

Nyní si vezměte bílky a také je mixujte, jakmile budou hotové, budete z nich mít krásnou a nadýchanou pěnu. Přidejte ji k základu ze žloutků a ručně s pomocí metličky opatrně vmíchejte. Teď už jen stačí přimíchat práškovou směs a těsto máte hotové. Nachystejte si formu na dort a na její dno vložte pečící papír. Následně nalijte těsto a ujistěte se, že je všude rozprostřeno rovnoměrně. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a formu s těstem vložte péct na třicet minut.

Mezitím kontrolujte, abyste dort náhodou nepřipálili. Dost vám v tom může pomoci obyčejná špejle. Tu stačí do dortu zapíchnout přímo do středu a jakmile ji vytáhnete čistou, máte dopečeno. Po vytažení nožem či lžící do dortu vydlabejte díru tak, aby okraje zůstaly v celku. Vydlabanou část si schovejte na později a můžete se vrhnout na krém. Do mísy vložte řecký jogurt, moučkový cukr, mascarpone a s pomocí mixéru smíchejte.

Na závěr dodejte kondenzované mléko, opět rozmixujte a spodek vydlabané díry krémem potřete. Teď je čas na banány, které můžete do dortu vyskládat v celku a nebo je libovolně nakrájet na kolečka. Opět zadělejte krémem a vytáhněte odložený zbytek vydlabaného těsta. Celý dort zasypejte a máte hotovo, krásný dezert připomínající krtečkovu hroudu. Nezapomeňte odložit alespoň na dvě hodiny do lednice a můžete podávat. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]