Šťavnatým a křupavým bramborákům málokdo odolá. V tomto receptu je však bramborové těsto obohacené o další ingredience, které pozvedají „obyčejný“ bramborák na vyšší úroveň.
Nastrouhané brambory, vejce, mouka a koření, to jsou základní suroviny na výrobu bramboráků. V tomto receptu k nim však přibude ještě kuřecí maso a kukuřice, které z jednoduchého bramboráku udělají mnohem bohatší variantu. Podávat je tak můžete jako samostatný oběd nebo večeři. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.
Ingredience na bramboráky s kuřecím masem
- asi 1/2 kg brambor
- 1 cibule
- 1 vařené kuřecí prso nebo maso z pečených stehýnek bez kůže a kostí
- 1 malá plechovka kukuřice (200 g)
- 2 vejce
- 150 ml mléka
- 1 šálek mouky
- sůl, pepř
Postup přípravy kuřecích bramboráků
Nejprve si rozšlehejte 2 vejce. Přidejte k nim mléko a šálek mouky. Vše důkladně metličkou promíchejte, aby mouka nedělala v těstíčku hrudky. Tuto směs dejte prozatím chladit do lednice. Mezitím si oloupejte brambory a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Slijte z nich přebytečnou vodu a přistrouhejte k nim také jednu cibuli.
Jak udělat, aby bramboráky při smažení nenasákly žádný tuk? Přidejte do těsta 1 lžíci tohoto oblíbeného produktu
Vařené kuřecí maso si připravte dopředu. Tento recept je ideální, pokud potřebujete spotřebovat maso, které vám zbylo třeba z pečeného kuřete. Nakrájejte ho na menší kousky a přidejte k bramborám. Kukuřici z plechovky slijte, nechte okapat a přidejte do bramborákové směsi. Na závěr vyndejte z lednice vychlazené mléčné těstíčko a přidejte ho k bramborám. Vše dosolte a opepřete dle chuti.
Podávejte se smetanou nebo česnekovým dipem
Na pánvi si rozehřejte vyšší vrstvu oleje a začněte smažit bramborové placky, jak jste zvyklí. Můžete těsto nabírat lžící a tvarovat menší placky nebo si na pánvi můžete udělat jeden velký bramborák. Placky usmažte do zlatova z obou stran a přendejte na talíř. Pokud je chcete méně mastné, pokládejte je na ubrousek nebo papírovou utěrku, aby se do ní vsákl přebytečný tuk.
Bujné bramborové placky se sýrem: Tisíckrát lahodnější než klasické bramboráky. Zvládne je úplně každý
A máte hotovo. Křupavé bramboráky podávejte s libovolným dipem nebo omáčkou. Dobře se k nim hodí zakysaná smetana nebo česneková omáčka. Pokud milujete klasiku a chcete zachovat chuť základního bramboráku, pak do těsta přidejte ještě majoránku a česnek. Fantazii se meze nekladou a tento recept můžete zkoušet v různých obměnách, podle toho, co zrovna potřebujete spotřebovat. Můžete tak použít jiné druhy masa i zeleniny a udělat si tak pokaždé trochu jinou variantu. Dobrou chuť.
Napište komentář