Starý dobrý recept na dušené maso s bramborami a omáčkou

Pravděpodobně nejčastější kombinací surovin na talíři je v Česku stále maso a brambory, což dokazuje i tento recept.

S postupem času se vyvíjí všechny technologie, postupy a dokonce i recepty. Občas je však namístě vrátit se k tomu, co dělali naši předci, a to i v kuchyni. Tento recept pravděpodobně znala vaše babička, maminka nebo kdokoliv jiný z předchozích generací. Nyní se jej můžete naučit podstatně rychle i vy a ukázat tuto skvělou kombinaci chutí i dalším lidem v domácnosti.

Vařilo se ve velkém pro více lidí

Na tento recept si připravíte přibližně 800 g vepřových kousků masa, 1,5 kg brambor, 300 g cibule, 200 g mrkve, 50 g másla, 4 stroužky česneku, rostlinný olej, sůl, pepř, mletou papriku a bobkový list. V hrnci si rozpálíte větší množství oleje (přibližně 3 lžíce) a vysypete na něj maso nakrájené na kostky. Na mírném ohni jej pomalu pečete přibližně 5 minut a kontrolujete, aby se nepřipálilo.

Do hrnce pak přidáte nahrubo nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou cibuli a přibližně dalších 5 minut pospolu vaříte. Následně si umyjete, oloupete a na kostičky nakrájíte brambory, které také přidáte do hrnce. Nahoru přidáte přichystané máslo, vše zalijete 300 ml vlažné vody, zakryjete pokličkou a půl hodiny necháte dusit na mírném ohni. Po této době je čas jídlo okořenit a dochutit.

K dokonalosti chybí posledních 15 minut

Po půl hodině, kdy se maso s bramborami dusilo pod pokličkou ji sundáte, přidáte 2 lžičky soli, půl lžičky mletého pepře, promačkaných 5 stroužků česneku a jeden celý bobkový list. Koření do jídla důkladně zamícháte, opět pokličku nasadíte na hrnec a pokračujete dalších 15 minut v dušení na mírném ohni. Po této době by již měl být pokrm připraven k servírování v hlubokých talířích přímo na stůl.

Chuť skvěle doplní troška nasekané petrželky nebo pažitky nasypané shora na talíř každého hodovníka. Takovýmto způsobem se dříve také vařil oběd pro početnější rodinu. Trik byl zejména v tom, že jste takto dostali spoustu nepříliš drahého jídla, v němž však byla potřebná zelenina a maso. Přitom se pokrm připravuje na mírném ohni, čímž šlo dříve také efektivně ušetřit nebo si uvařit i bez plynu.

I vy takto dnes můžete nepatrně ušetřit, jelikož nebudete následně umývat hromadu špinavého nádobí. Jediné, co potřebujete, a v čem vše smícháte, je hrnec. K němu vám pak stačí už jen jedna vařecha nebo větší lžíce a máte vystaráno. Nemusíte tak přemýšlet nad tím, kolik špinavého nádobí jste za sebou zanechali a jak dlouho bude trvat, než jej všechno umyjete a uklidíte tam, kam patří.