Rychlý, jednoduchý a velice jemný koláč z jogurtového těsta je ideální ke kávě i čaji. Pokud se bojíte kynutého těsta, už nemusíte, tento recept zvládne i úplný amatér v pečení.
Všechno je to jenom o těstě. V tomto případě je recept velice všestranný, můžete jej použít na plněné pečivo-taštičky, loupáky buchty a další pochoutky. Sice je těsto kynuté, ale protože obsahuje bílý jogurt, dodá pečivu vláčnou konzistenci, která se rozplývá na jazyku. Následující recept vás provede krok po kroku, jak si takový základ připravit.
Ingredience na přípravu jogurtového koláče
Jak už název napovídá, pro přípravu jogurtového koláče budete potřebovat především jogurt. Pokud jste za celou svou éru pečení nikdy nedocílily vláčného kynutého těsta, proto jste všechny další pokusy už vzdali, tentokrát se vrátíte do sedla. Jogurt, tvaroh nebo kefír jsou skvělými složkami, jak docílit rozplývající se konzistence pečiva.
- 800 g hladké mouky
- 450 g mléka
- 150 g bílého jogurtu
- 50 g másla
- 10 g sušeného droždí
- 10 g cukru
- 15 g soli
Postup na pečení vláčného koláče
Nejdříve si připravte kvásek. Do větší mísy prosejte hladkou mouku, vytvořte uprostřed malý důlek a nasypte do něj sušené droždí s cukrem. Část mléka si mezitím zahřejte a poté ještě teplé, ne horké, vlijte na droždí a cukr. Jemně promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Kolem přidejte sůl a do kvásku ještě bílý jogurt se změklým máslem. Lžičkou znovu jemně promíchejte. Dolijte zbytek mléka.
Teď je čas, abyste všechny suroviny začali zapracovávat do sebe. Nejdříve si pomozte vařečkou, poté je nejlepší zapojit samotné ruce, které jste si předtím umyli mýdlovou vodou.
Pořádně hněťte, aby se všechny složky spojily a vzniklo jednotné těsto, které by mělo být pevné a trochu lepivé. Vytvořte z něj bochánek a zakryjte utěrkou. Nechte odpočívat při pokojové teplotě asi 15 minut.
Jakmile uplyne potřebná doba na kynutí, zasypte si pracovní desku malým množstvím hladké mouky a těsto zpracujte, aby přestalo lepit. Vytvořte z něj kouli a znovu ji zakryjte utěrkou. Nechte dalších 30 minut kynout. Následně těsto přemístěte na pomoučněný vál, vyválejte velkou, tenkou a pružnou placku.
Na jedné straně, asi 10 cm od kraje, vytvořte několik zářezů a poté začněte placku rolovat, přičemž stáčejte od kraje, kde nejsou zářezy. Na konci spoj těsta mírně zmáčkněte, aby vše drželo na svém místě. Na plech vyložte pečicí papír a vytvořenou roládu na něj stočte do kruhu. Nechte dalších 30 minut kynout.
Ve skleničce si rozklepněte jeden vaječný žloutek a s pomocí mašlovačky kruh z těsta potřete po celém povrchu. Vložte nyní do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, pečte asi 25 minut. Zkrátka, dokud nezezlátne. Jakmile koláč vytáhnete z trouby, potřete jej rozpuštěným máslem. Nechte vychladnout a můžete podávat.
Podívejte se na video s receptem krok po kroku: