Kuře na medu a česneku podle klasického asijského receptu je symfonií chutí

Zapomeňte na českou kuchyni a zkuste toto unikátní kuře na medu. Přesvědčí vás o tom, jak dokonalé může být asijské menu. Jde o jeden z klasických receptů, které možná znáte z řady restaurací. Věděli jste však, že si stejné jídlo můžete připravit i doma? A to jednodušeji, než si možná myslíte.

Co bude potřeba?

Aby se vám kuře na medu povedlo, jsou třeba ty správní ingredience. A i když se jedná o klasický asijský recept, tak vás zaujme to, že suroviny jsou v podstatě běžné, prodávané v každém obchodě. Podívejte se sami. Potřeba bude:

  • 6 kusů kuřecích stehen
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce vinného octu
  • 60 ml vody
  • Sůl a pepř

Začínáme masem

Kuřecí stehna kupte buď vykostěná, nebo je následně můžete vykostit. Potom je třeba je na minimálně 30 minut naložit. A to jednoduše tak, že je osolíte, opepříte a potřete česnekovým práškem. Můžete je také pokapat trochou oleje, který pomůže k tomu, aby bylo maso vláčné a také křehké. Potom už si stačí jenom rozehřát pánev a maso na ní vložit a začít opékat z obou stran. Ideálních je zhruba 5 minut z každé strany.

Nachystejte omáčku

Připravujeme kuře na medu, a tak je jasné, že nelze zapomínat ani na medovou omáčku. Její příprava je velmi snadná, protože základem je samozřejmě med, prolisovaný česnek, sójová omáčka, vinný ocet, med a také voda. Vše jednoduše rozmíchejte v misce. Kdo by měl zájem, může si alternativně přidat také trochu chilli. Jakmile je vaše maso na pánvi orestované, už můžete omáčku nalít k němu a počkat, až se začne vařit. Potom vezměte poklici a pánev přikryjte. Snižte plamen a nechte kuřecí s medovou omáčkou několik minut dusit. Omáčka se při tom zredukuje na požadovanou konzistenci.

Můžete servírovat

Jde o asijský recept, a tak jako vhodnou přílohu doporučíme rýži. Pokud na ni nemáte chuť, nezoufejte. Kuře na medu se dá s klidným svědomím jíst klidně také s opečenými brambory, nebo s hranolky. Je na vás, na co máte chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]