Kuřecí z jednoho pekáče: Snadná lahůdka bez špinění nádobí

Chuť na něco dobrého má každý. Hrozíte se však složitého mytí nádobí? Když si uvaříte kuřecí z jednoho pekáče, tak to nebude nutné. Jak už dokládá samotný název tohoto jídla, vše vznikne jenom v jednom jediném kusu nádobí. Na vašem plechu nebo třeba v zapékací misce. Nemusíte se tak obávat toho, že byste zašpinili hned několik hrnců. To ale není jediná přednost. Až toto jídlo ochutnáte, hned se dozvíte i tu druhou.

Co budete potřebovat?

Zajímá vás, jaké ingredience budete potřebovat a bez kterých chutné kuřecí z jednoho pekáče nevznikne? Samozřejmě je před vámi netajíme. Je tomu přesně naopak. Pokud se vám už sbíhají sliny, připravte si:

  • 20 brambor
  • 4 větší cibule
  • 15 kuřecích stehen
  • 400 g sýra
  • 500 g zakysané smetany
  • Sůl, pepř, chilli, červenou papriku, petržel a další případné koření

Marinujte maso

Aby se vám kuřecí z jednoho pekáče povedlo, je třeba dát chuť už samotnému masu. To je vhodné před použitím marinovat. Vezměte zakysanou smetanu a koření a vše promíchejte. Vznikne netradiční marináda, kterou potřete všechny kuřecí kousky. Ty následně necháte minimálně hodinu marinovat v lednici. Pokud to bude déle, je to jenom ku prospěchu věci.

Připravte brambory a cibuli

Nyní je čas na zeleninový základ. Ten tvoří brambory a cibule. Tu oloupejte a nakrájejte takzvaně na měsíčky. Nebojte se větších kusů, rozhodně to není na škodu. Dále je třeba nachystat brambory. Ty oloupejte, rozpulte na polovinu a tyto půlky krájejte na plátky. Společně s cibulí zamíchejte a potom dejte na dno pekáče, nebo plechu. Můžete trochu posolit, opepřit a posypat červenou paprikou

Přidejte maso a vložte do trouby

Nyní na plech se zeleninovým základem položíte maso, které bylo předním marinováno v zakysané smetaně. Jak maso pustilo vodu, smetanový základ zjemnil. Zamíchejte ho a celou směs na pekáči jím zalijte. V tu chvíli jste připraveni k tomu dát plech do trouby.

Ideální teplotou je 220 stupňů Celsia. Po tuto dobu pečte zhruba 50 minut. Následně otevřete troubu a pekáč zasypejte poslední nepoužitou ingrediencí, a to sýrem. Troubu opět zavřete a nechte dopékat asi 10 minut, dokud se sýr nerozpustí a trochu nezhnědne. Nyní je hotovo a můžete servírovat. Dejte si na talíř kousek masa a k němu směs pečených brambor s cibulí a ochutnejte. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]