Připravte si vynikající kynutý koláč, jehož přípravu můžete výrazně urychlit. Je vynikající ke kávě nebo čaji a ani návštěva jím jistě nepohrdne.
Dostali jste chuť na kynutý koláč a nechce se vám dlouho čekat, než vykyne? Čekáte návštěvu a potřebujete rychle nějakou dobrotu ke kávě? S tímto trikem vykyne těsto na drobenkový koláč 3x rychleji a dobrota tak bude na stole raz dva. Nadýchané máslové těsto posypané drobenkou a mandlemi, tomu neodoláte.
Ingredience na kynuté těsto
- 1,5 hrnku mouky
- 3 lžíce cukru
- 4 g sušeného droždí
- 25 g másla
- vejce
- špetka soli
Ingredience na drobenku
- 70 g cukru,
- 120 g másla,
- mandlové lupínky
Postup přípravy receptu
Všechny ingredience na kynuté těsto smíchejte dohromady. Máslo nechte nejprve změknout, aby se vám s ním lépe pracovalo. Nyní je potřeba nechat těsto vykynout. A tady přichází na řadu zmiňovaný trik. Dobře prohnětené těsto dejte do uzavíratelného plastového sáčku, dobře utěsněte a dejte ho do mikrovlnné trouby.
Pusťte ji na nejnižší výkon a nechte těsto zahřívat po dobu 30 minut. Teplo z mikrovlnky výrazně urychlí kynutí těsta a místo hodiny a půl, kterou byste museli čekat, máte těsto hotové mnohem rychleji. Po půl hodině jej přendejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout. Poté jej přemístěte na vymazaný plech.
Vyzkoušejte špejlí, zda je těsto dobře propečené
Můžete přidat i oblíbené ovoce. Koláč však bude vynikající i s mandlovou drobenkou. Tu vytvořte utřením másla s cukrem a přisypte sáček mandlových lupínků. Drobenku rovnoměrně rozprostřete na těsto a dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte přibližně 30 minut. Koláč kontrolujte a špejlí vyzkoušejte, zda už je těsto propečené.
Uvidíte, že výsledný koláč bude krásně nadýchaný a plný mandlové chuti. Upečte si ho ke kávě čaji nebo jako pohoštění pro návštěvu. Dobrou chuť.
Napište komentář