Honzovy buchty podle aktualizovaného českého receptu: Přidejte do těsta TUTO ingredience navíc a získáte novou chuť

Bez pořádných buchet by pohádkový Honza nedošel ani za humna. Pokud tak nechcete dopadnout i vy, upečte si pořádné kynuté buchty s džemem a rozinkami.

Kynutých buchet se nemusíte bát. Nejsou nijak složité, i když se nám babičky snažily namluvit opak. Těsto je hotové za pár minut a vykynou bez obtíží samy. Navíc nepotřebujete ani žádné zvláštní suroviny. Všechny máte určitě už dávno doma.

Na nadýchané kynuté buchty budete potřebovat:

Na těsto:

  • cukr – 60 g
  • hladká mouka – 350 g
  • změklé máslo – 30 g
  • teplé mléko – 190 ml
  • sůl – ¾ lžičky
  • čerstvé droždí – 15 až 20 g (nebo sušené droždí – 3 až 5 g)

Na náplň:

  • rozinky
  • ovocný džem
  • vanilkový cukr
  • skořicový cukr

Nejprve vypracujte těsto

Droždí rozdrobte do menší misky, zasypejte ho lžičkou cukru a vše zalijte teplým, ale nikoliv horkým mlékem. Zakryjte misku čistou utěrkou a nechte kvásek na teplém místě stát asi 10 minut, aby se kvasinky probudily k životu. Pak do velké mísy prosejte hladkou mouku, smíchejte ji se zbylým cukrem a přilijte kvásek. Přidejte sůl a vše začněte míchat nejprve lžící, a když těsto začne držet pohromadě, pokračujte v hnětení rukama.

Vypracujte homogenní těsto. Vyklopte ho na pracovní plochu a chvíli ho dál hněťte. Pak těsto rukama mírně roztáhněte. Doprostřed přidejte změklé máslo a pokračujte v hnětení, dokud nezíská pružnou, hladkou a nelepivou konzistenci. Zformujte z těsta kouli a položte ji do mísy, kterou jste předem vytřeli olejem či máslem. Vršek mísy zakryjte přilnavou potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte ho při pokojové teplotě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Zformujte z těsta buchty a naplňte je

Náplň připravte tím způsobem, že smícháte spařené a oschlé rozinky s vanilkovým a skořicovým cukrem a přidáte k nim svou oblíbenou ovocnou zavařeninu. Všechny přísady promíchejte a nechte chvilku uležet. Vykynuté těsto vyjměte z mísy na pracovní plochu a rozdělte ho na 12 stejně velkých dílů.

Z každého utvořte kouli, vyrovnejte je vedle sebe a zakryjte je čistou utěrkou, aby nevysychaly. Jednu kuličku odeberte, vyválejte z ní kulatou placku a doprostřed vložte trochu připravené náplně. Okraje těsta přehněte podélně přes náplň a vzniklý podlouhlý útvar stočte do tvaru šneka.

Všechny rolované buchty vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte je 20 minut kynout. Pak vložte plech do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte buchty 20 až 25 minut dozlatova. Hotové buchty posypejte moučkovým cukrem, nechte zchladnout a podávejte s voňavým čajem nebo kávou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]