Povidlový pletenec, který nerozeznáte od toho koupeného v pekárně je o polovinu levnější a jednou tak dobrý

Milujete sladké pečivo a rádi si pochutnáte na tom opravdu dobrém? S receptem na kynutý pletenec se švestkovými povidly si vynikající snídani připravíte sami.

Sladké pečivo je oblíbená alternativa klasických snídaní, které jsou zastoupeny zejména namazaným chlebem a houskami se sýrem, salámem, paštikou, atp. Pokud máte do pekárny daleko, nebo se vám ráno nechce chodit pro čerstvé sladké pečivo (či nemáte čas), můžete si vynikající sladkou snídani připravit večer předem sami doma. Vyzkoušejte recept na vynikající kynutý pletenec, který je bohatě plněný švestkovými povidly, a který s trochou odhodlání hravě zvládnete.

Suroviny potřebné pro přípravu kynutého pletence:

  • 300 gramů hladké mouky
  • 40 gramů krupicového cukru
  • 40 gramů pravého másla
  • 130 mililitrů vlažné vody
  • 1/3 droždí (na váhu asi 14 gramů)
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 celé vejce
  • švestková povidla dle chuti

Potup přípravy vynikající sladké snídaně:

Celá příprava pletence je jednoduchá, a to i přesto, že se jedná o těsto kynuté. V tomto případě totiž nenecháváte v samostatné misce vzejít kvásek (tedy vlažné mléko se lžící cukru, do kterého rozdrobíte kvasnici a asi 15 minut čekáte), ale zapracováváte ho do těsta přímo. Vezměte si tedy k ruce velkou mísu, do které se vám vejdou všechny ingredience. Do této mísy nalijte vlažnou vodu (teplotu vody si pohlídejte – ve studené ani v horké by vám kvasnice nevzkypěly).

Do vody nasypte připravených 40 gramů krupicového cukru a rozdrobte třetinu čerstvé kvasnice. Na nic nemusíte čekat a rovnou můžete pokračovat v přidávání ingrediencí. Do mísy nasypte připravenou půl čajové lžičku soli a vše rozmíchejte. Následně do směsi přidejte půl čajové lžičky vanilkového extraktu, změklé máslo a prosetou hladkou mouku. V dalším kroku budete hníst těsto. Nejšetrnější způsob je klasický za použití vařečky. Pokud se na to ale necítíte, můžete využít kuchyňského robota.

Zpracování těsta do pletence vás bude bavit

Po zpracování těsta byste měli dostat tuhé a spíše nelepivé těsto. Pokud vám tedy těsto stále lepí, nebojte se do něj přisypat trochu mouky. Naopak pokud máte těsto příliš hutné, přidejte do něj polévkovou lžíci vody. Až budete mít těsto zpracované, vyklopte ho na vál a zpracujte do tvaru koule. Takto připravené těsto poté přendejte na dezertní talíř, přikryjte potravinářskou fólií a čistou kuchyňskou utěrkou a nechte v teple asi deset minut vykynout.

Vykynuté těsto opět vyklopte na pomoučený vál a za pomoci vašich rukou a válečku ho vyválejte do tvaru většího oválu. Ten pomocí ostrého nože rozdělte na tři části. Ovšem dejte pozor, aby zůstaly v jednom vrcholu oválu spojené. Na každou část naneste do středu povidla tak, aby okraje vždy zůstaly volné.

Okraje následně spojte za vzniku tří silných pruhů. Než začnete pletenec motat, zkontrolujte si, zdali máte okraje dostatečně slepené, aby se nerozbalovaly.

V dalším kroku budete postupovat, jako byste pletli vánočku. Nerozkrojený vrchol těsta smáčkněte a následně jednotlivé pruhy překládejte přes sebe stejně, jako při pletení copu. Až spletete těsto po celé délce, konce spojte k sobě a opravdu pevně je do sebe zamačkejte. Připravený pletenec vložte na dostatečně velký vymazaný plech, který přikryjete potravinářskou fólií a kuchyňskou utěrkou, a necháte asi půl hodiny podruhé kynout.

Mezitím si v hrnečku rozšlehejte připravené vejce a předehřejte si troubu na 180 °C. Až pletenec nakyne, potřete ho připraveným vejcem a vložte do trouby na dobu 40 až 45 minut. Poté ho vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Pro lepší představu si můžete shlédnout níže přiložené video s ukázkou postupu krok za krokem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]