Jednoduchá snídaně Italů, kdy postačí jen pár ingrediencí k delikátnímu chuťovému zážitku. Udělejte si výjimečné ráno.
Pokud vám leží nevyužitá mozzarella v lednici a nevíte, na co jiného ji krom obloženého talíře použít, nezoufejte. Chuť tohoto typického italského sýra sice není nijak výrazná, ale pokud jí dopomůžete k teplé a táhlé podobě, získáte něco naprosto neodolatelného. Vždyť právě na kouzlu táhnoucí se mozzarelly stojí většina italských lahodností. Vzpomeňte si třeba na pizzu Margaritu či italskou omeletu.
Varianty pro osoby s potravinovými alergiemi
Jednoduchý pokrm, na který potřebujete minimum ingrediencí a nemusíte se ho stydět připravit k snídani ani tchýni. Ranní pochutnání s toustem a sýrem v těstíčku totiž nemá chybu. Nepochybně a neodmyslitelně k mozzarelle patří také rajčata a bazalka, takže si den předem ještě zaběhněte na trh. Do toustu ale dejte jen samotnou mozzarellu, aby se vám nerozpadaly. Rajčata s bazalkou pak použijte na ozdobu při servírování.
Na své si přijdou i lidé s alergií na laktózu, vejce či lepek. Pokud potřebujete nahradit v tomto receptu vejce, použijte směs zvanou Hraška, určenou k obalování. Speciální bezlepková směs z luštěnin, která po smíchání s vodou utvoří krásné těstíčko. Kdyby jste pak potřebovali pohostit někoho s laktózovou intolerancí, je již běžně k dostání i bezlaktózová mozzarella. S jistotou ji najdete v kterémkoli větším supermarketu. Bezlepkové tousty už koupíte také téměř všude.
Ingredience a postup na mozzarellové tousty v těstíčku
- 130 g mozzarelly / bezlaktózové mozzarelly
- 8 ks toustového chleba / bezlepkového toustového chleba
- 2 ks vejce / 2 lžíce směsi Hraška
- Mletý černý pepř
- 150 ml mléka / bezlaktózového mléka
- 3 lžíce mouky / bezlepkové mouky
- Špetka soli
- Slunečnicový olej
- Rajčata a bazalka na ozdobu
Tuhé okraje toustového chleba odřízneme, aby nám zůstal jen měkký střed. Poté nakrájíme mozzarellu na tenké plátky a vložíme do středu měkké části chleba. Zakryjeme druhou částí tak, aby nám vznikl sendvič. Vejce rozšleháme společně se solí a pepřem. Pokud používáte Hrašku, rozmíchejte ji ve vodě tak, aby vám vzniklo řidší těstíčko, podobné konzistenci vajec.
Do hlubokých talířů si nachystejte zvlášť mléko, mouku a do posledního rozšlehaná vejce. Nejprve krátce namočíme v mléce, poté obalíme v mouce a nakonec ve směsi vajec nebo Hrašky. Na rozpálené pánvi s trochou oleje pak smažíme do zlatova. Vylepšit chuť můžete opečením na kvalitním olivovém oleji. Nakonec můžete dozdobit rajčaty a bazalkou. Dobrou chuť!