Lahodný a jednoduchý nepečený dezert pro letní dny

Fotografie: Pixabay

Chystáte dětskou oslavu nebo jen chcete překvapit svoji rodinu? Pak se vám určitě bude líbit náš recept na snadný a chutný dezert, který se hodí na letní dny.

K přípravě tohoto dezertu nebudete potřebovat kamna ani troubu. Připravuje se totiž za studena. Je to dezert vhodný pro děti, ale chutnat bude jistě i manželovi nebo tchýni. Jeho lahodná chuť každého vrátí do dětských let. Věříme, že se tento dezert stane pravidelným občerstvením nejen na rodinných oslavách, ale i u jiných příležitostí.

Potřebovat budete litr smetany

Na přípravu dezertu budete potřebovat litr smetany, tři lžíce kakaového prášku, sklenici cukru, 50 gramů želatiny a půl litru mléka. První vrstvu zákusku si připravíte tak, že smícháte želatinu se 100 mililitry mléka zahřátého na pokojovou teplotu. Misku pak postavte do vodní lázně a zvolna zahřejte, až se želatina rozpustí. V oddělené misce vyšlehejte polovinu smetany do husté pěnové konzistence a v polovině k ní přimíchejte půlku cukru.

Fotografie: Freepik

Šlehejte do té doby, než bude hmota pevná. Opatrně zamíchejte špachtlí a jemně za stálého míchaní přidejte do směsi tři lžíce kakaového prášku. Nakonec ještě 200 mililitrů mléka, které je dostatečně odstáté a má pokojovou teplotu. Pokračujte v míchání a přilijte ještě polovinu množství připravené želatiny. Důkladně rozmíchejte. Pak si připravte formu na muffiny nebo dortovou formu vyloženou potravinářskou fólii a vlijte tam směs.

Směs se musí chladit v lednici

Opatrným poklepáním vyrovnejte hmotu a dostaňte z ní případný vzduch, pak dejte na půl hodiny chladit do lednice. Mezitím si připravte druhou vrstvu krému. Postupovat budete stejným způsobem jako u té první, jen s tím rozdílem, že tentokrát nebudete přidávat kakaový prášek. Hmota tak zůstane bílá. Tuto hmotu pak nalijte do formy na čokoládovou vrstvu a vraťte zpět do lednice. Chladit musíte tak dlouho, dokud dezert neztuhne.

Fotografie: Pixabay

Po vyklopení dortíčků můžete jejich povrch nazdobit například strouhanou čokoládou nebo čokoládovými figurkami podle vlastní fantazie. Také při tvorbě dezertu můžete vrstvy barev střídat libovolně, vždycky budou vypadat nádherně. V případě, že byste chtěli jinou barvu než hnědou, doporučujeme nějaké přírodní barvivo. Skvěle barví například sušená červená řepa. Případně kupte speciální potravinářské barvivo ve specializovaném obchodě.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]