Langoš se zakysanou smetanou podle autentického maďarského receptu

Už jste vyzkoušeli langoš se zakysanou smetanou? Pokud ne, dejte mu šanci. Chutná lépe než varianta s kečupem. Tu zná v našich končinách v podstatě každý. Když se ale naopak vydáte do Maďarska, tak je pravděpodobnější, že bude na langoši zakysaná smetana. Chcete tuto variantu vyzkoušet? Náš recept vám to umožní.

Co budete potřebovat?

Důležité je dodržet i všechny požadované ingredience, jelikož jedině tak dosáhnete chuti, která vás dostane. Tato inovace langošů je navíc zajímavá tím, že je v těstě něco, co se tam běžně nedává. A co? Potřebovat budete:

  • 15 g droždí
  • 200 g mouky
  • 1 špetku soli
  • 1 špetku cukru
  • 100 g brambor
  • 1 lžička kmínu

Jdeme na přípravu těsta

Základem jakýchkoliv langošů je samozřejmě těsto. Tento recept není výjimkou. Základem těsta je kvásek, který vznikne z trochy vlažné vody, kvasnic a také cukru. Nechte ho pár desítek minut na teplém místě, dokud nevzejde. Až potom se můžete pustit do další práce. Ta spočívá v tom, že přidáte ostatní ingredience a z nich vypracujete těsto. Pokud by se příliš lepilo, přidejte mouku. Pokud by bylo velmi tuhé, přidejte zase trochu vody.

Když je těsto hotové, je třeba ho ještě nechat vykynout. Opět by se mělo dát na teplé místo, na kterém bude zhruba 30–60 minut. Následně už jste připraveni na poslední krok, po kterém vznikne dokonalý langoš se zakysanou smetanou.

Smažte v horkém oleji

Jak langoš správně připravovat? Základem by měla být pánev, na které bude rozehřátá dostatečná vrstva oleje. Následně vezmete kousek těsta, z něho vypracujete placku a tu vložíte do oleje. Do zlatova smažíte z jedné a potom z druhé strany. Když je hotovo, necháte langoš okapat a potom ho namažete dostatečnou vrstvou zakysané smetany a dále posypete sýrem. Kdo má zájem, může použít i česnek. Následně už jenom ochutnáte. V tu chvíli si můžete být jisti, že jde o skvělou lahůdku, kterou musíte milovat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]