Lehká tvarohová buchta s třešněmi. Nejlepší snídaně pro děti i dospělé

Pokud nevíte, co upéct nového ke kávě, zkuste tento v našich končinách neobvyklý recept. Překvapí vás svou jemnou chutí a měkkou strukturou.

Každý občas rád experimentuje. Ne vždy to ale dobře dopadne. U tohoto receptu se ale bát rozhodně nemusíte. Kombinace tvarohového těsta a lahodného ovoce nemůže skončit fiaskem. Navíc je příprava tohoto dezertu tak jednoduchá, že v podstatě neposkytuje žádný prostor pro chyby. Po ochutnání pak zjistíte, že tento koláč u vás nejspíš zdomácní, protože by se vám jinak po jeho jemné chuti stýskalo.

Suroviny na tvarohovou buchtu s třešněmi

  • 600 gramů polotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 130 gramů cukru krupice
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 200 mililitrů mléka
  • 60 gramů dětské krupičky
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • třešně
  • krupice na vysypání formy
  • máslo na vymazání formy
  • strouhané pistácie nebo ořechy na posypání

Příprava tohoto lahodného dezertu

Množství surovin je určeno pro naplnění obdélníkové formy o velikosti 24 × 11 cm. Pokud máte formu jiných rozměrů,množství surovin přizpůsobte podle potřeby. Formu vymažte máslem a vysypte krupicí. Třešně důkladně omyjte a zbavte pecky. V míse smíchejte tvaroh, smetanu, vejce, cukr, vanilkový cukr a sůl. Použít k tomu můžete ponorný mixér, nebo elektrický šlehač. Vymíchejte hladkou hmotu bez krystalků cukru.

Pak přidejte krupici a rozmíchejte směs tak, aby nezůstaly žádné žmolky. Nechte těsto chvíli stát aby krupice nabobtnala. Postačí deset minut.

Těsto můžete naředit mlékem, ale přidávejte opatrně abyste neutopili mlynáře. Přesné množství mléka totiž nejde odhadnout předem, protože někdy bývá tvaroh řidší a vejce větší.Hustota směsi by měla zhruba odpovídat malinko řidšímu těstu na bublaninu.

Těsto nalijte do formy a na povrch vyskládejte třešně. Pokud je chcete udržet ve vrchní části těsta, obalte je v polohrubé mouce. Povrch můžete před pečením posypat strouhanými ořech nebo pistáciemi. Naplněnou formu pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 35 minut. Pak nechte dezert ve formě vychladnout. Vyklopíte jej tak, že formu zakryjete podložkou a rychle přetočíte. Pak použijete tác, kterým přikryjete spodek buchty a přetočíte ji na tác. Pak bude otočená správně.

Tipy na závěr

Je pochopitelně možné použít jakékoli ovoce, které máte momentálně k dispozici. Skvělá je buchta s jahodami nebo borůvkami. Naprosto bezkonkurenční je ale s ostružinami. Při vybírání surovin v obchodě dejte pozor na to, zda kupujete cukr vanilkový nebo vanilínový. Název se zdá sice podobný a vůně taky, ale zatímco do vanilkového cukru se používá lahodná vanilka, ve vanilínovém cukru najdete produkty z ropy a dehtu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]