Tvorba dortů nebyla nikdy jednoduchá, pokud je řeč o těch pečených, na které musíte mít skutečný talent. Tento je ovšem na přípravu jednoduchý a zcela jistě to zvládnete.
Blíží se vám nějaká speciální událost, na kterou by se hodilo upéct dort, ale zrovna dvakrát v pečení nevynikáte? Nebo dokonce ani nevlastníte troubu? To není vůbec žádná překážka k tomu, abyste mohli vytvořit tento chutný skvost, na který budete dlouho a s láskou vzpomínat. Stačí jen pár ingrediencí a trocha šikovnosti. A pokud by vás broskve omrzely, tak je můžete nahradit kterýmkoliv jiným ovocem.
Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:
Těsto:
- Máslové sušenky – 120 g
- Máslo – 80 g
Jogurtovo-broskvová pěna:
- Smetana ke šlehání – 200 ml
- Řecký jogurt – 250 g
- Moučkový cukr – 25 g
- Kondenzované mléko – 60 g
- Plátková želatina – 12 plátků
- Studená voda – dle potřeby
- Broskve – 600 g
Na ozdobu:
- Smetana ke šlehání – 150 ml
- Moučkový cukr – 25 g
- Broskve – půlka broskve
Rozlámejte sušenky do větší nádoby a rozdrťte je mixérem. Máslo dejte do menší mističky, nechejte ho rozpustit v mikrovlnné troubě a poté ho přilijte do mísy se sušenkami, celou směs důkladně promíchejte. Takto vzniklé těsto přendejte do formy na dort vyložené pečicím papírem. S pomocí sklenice vrch těsta zarovnejte a nechejte těsto v lednici. Nyní se můžete vrhnout na přípravu pěny. Broskve oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do mixéru a rozmixujte je do hladka.
Do misky dejte plátky želatiny, zalijte je dostatečným množstvím studené vody a vyčkejte, než se nasáknou. Vytáhněte smetanu ke šlehání a dejte ji do větší misky. Je důležité, aby byla co nejvíce vychlazená, bude se vám lépe šlehat. Následně ji tedy vyšlehejte a přidejte k ní řecký jogurt, moučkový cukr, kondenzované mléko a rozmixované broskve.
Dort je připraven rychle a bez pečení
Znovu vše vyšlehejte, tentokrát ovšem na co nejmenších otáčkách. Jakmile bude vzniklá konzistence hladká, můžete se šleháním přestat. Nasáklé plátky želatiny vyjměte z vody a přemístěte je do hrnce se silným dnem. Za stálého míchání je ohřívejte, dávejte ovšem pozor na to, aby nedosáhly bodu varu. Rozpuštěnou želatinu přidejte do vyšlehané smetany s broskvemi a důkladně vše promíchejte.
Naneste pěnu na dortový základ a dejte formu alespoň na 4 hodiny do lednice. Smetanu ke šlehání vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do šlehačky. Tu naneste na hotový dort spolu s nakrájenými broskvemi, ozdobte ho jak chcete, fantazii se meze nekladou. Poté můžete dort podávat, dobrou chuť!
Napište komentář