Nepečený tvarohový koláč „Letní snížek“ se sušenkami, Nutellou a polevou z mléčné čokolády

Nádherný a lahodný nepečený dort se může pochlubit korpusem ze sušenek a nutelly, vysokou vrstvou tvarohové náplně a lahodnou polevou z mléčné čokolády. Tomuto dezertu nikdo neodolá.

Lahodný nepečený dezert s příchutí lískových oříšků a té nejjemnější mléčné čokolády vytvoří bez velkých obtíží i začátečník. Přísady jsou velmi jednoduché a finančně nenáročné, a proto se do přípravy můžete pustit prakticky ihned. Dort bude chutnat jako dobrota ke kávě, ale ozdobí i slavnostní stůl.

Ingredience

Na korpus

  • Sušenky – 150 g
  • pražené lískové oříšky – 50 g
  • lískooříšková pomazánka s kakaem (typu Nutella) – 1 lžíce
  • mléka – 80 ml

Na krém

  • Tvaroh – 500 g
  • 33% smetana – 250 ml
  • med – 1 lžíce
  • želatina – 8 g

Na polevu

  • Čokoláda Milka – 125 g
  • 33% smetana – 100 ml
  • pražené lískové oříšky – dle chuti

Návod na přípravu

Sušenky rozdrťte v elektrickém sekáčku na jemný prášek a totéž učiňte s praženými lískovými oříšky a promíchejte je se sušenkami. Přilijte mléko a přidejte jednu lžíci lískooříškové pomazánky a vše zpracujte do homogenní, soudržné a nedrolivé hmoty. Pokud by se těsto stále drolilo, přilijte trochu mléka. Pokud by bylo moc lepkavé, přidejte sušenkovou drť.

Kulatou dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem a na její dno vtlačte připravenou sušenkovou hmotu, kterou důkladně upěchujte do kompaktní placky. Formu s korpusem zakryjte potravinářskou fólií, aby hmota na dně nevysychala a vložte ji do lednice vychladit a ztuhnout.

Želatinu smíchejte s vodou podle návodu, aby nabobtnala. Mezitím smíchejte v míse tvaroh s medem a tekutou smetanou a vyšlehejte všechny suroviny do hladké, krémovité a nadýchané směsi. Nabobtnalou želatinu rozpusťte v mikrovlnné troubě a když je tekutá, přidejte 4 lžíce do tvarohového krému a dobře promíchejte.

Tenkým pramínkem za stálého míchání přilévejte do krému i zbylé množství rozpuštěné želatiny a krém ihned rozetřete na vychlazený korpus. Dobře ho uhlaďte do roviny, dejte dort do lednice a připravte polevu.

Fotografie: Pexels

Lískové oříšky rozemelte na jemný prach. V parní lázni rozpusťte na kousky nalámanou čokoládu a přilijte k ní plnotučnou smetanu. Za stálého míchání zahřívejte, dokud nezískáte hladkou a tekutou tmavohnědou polevu. Dort vyndejte z lednice a povrch přelijte připravenou čokoládovou polevou. Posypejte mletými ořechy a podle fantazie ozdobte a vraťte hotový dort zpátky do lednice alespoň na 6 hodin vychladit, uležet a ztuhnout. Pak už jen naporcujte a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*