Lívance, které neobsahují mléko, ale známý kysaný nápoj

Milujete lívance? Zkuste naši netradiční variantu, která se hodí ve chvíli, kdy nemáte po ruce mléko. To snadno nahradíte kefírem. A proč to udělat? Až ochutnáte výsledek, bude vám to jasné. Tyto lívance jsou o poznání lepší, než jakákoliv klasická varianta.

Připravte si suroviny

Lívance jsou obecně velmi jednoduchým jídlem a tento recept není výjimkou. Začneme soupisem všech ingrediencí, bez kterých se neobejdete.

  • 400 ml kefíru
  • 2 vejce
  • 5 lžic cukru
  • 350 g mouky
  • 1 lžičku jedné sody
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1 balení vanilkového cukru
  • Náplň dle chuti

Začínáme těstem

Lívance jsou celkem jednoduchým pokrmem. Základem je těsto, které si začnete připravovat. Jako první je vhodné smíchat vajíčka a slunečnicový olej.

Když je tento základ těsta hotový, můžeme přidávat i ostatní ingredience, jako je kefír, jako je cukr, jedlá soda a také prášek do pečiva. I zde je třeba důkladné promíchání.

Na závěr se pomalu přisypává mouka. Těsto na lívance se dá tvořit buď ručně, nebo je možné tvořit ho pomocí mixéru, což výrazně usnadní čas a napomůže to potřebné konzistenci.

Vytvořte také náplň

Těsto na lívance můžete nechat odpočívat a můžete se pustit do přípravy náplně. Možností je celá řada. Jednat se může třeba o banány, nebo strouhanou čokoládu, nebo i jablka.

Náplň na lívance je vhodné také tepelně upravit, aby se dosáhlo měkké konzistence – jako třeba u jablek, ale i příjemné chuti. Proto je možné vše chvíli ohřívat na pánvi, dokud směs nezměkne a nezkaramelizuje.

Vytvářejte lívance

Když máte hotovou i náplň, můžete začít smažit své lívance. Ty jsou na rozdíl od palačinek spíše menšího průměru a také jsou na výšku o něco vyšší.

Když jsou lívance hotové, tak už je stačí jenom naservírovat. Doporučujeme pár lívanců dát na talíř, přelít náplní a trochu posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]