Bleskurychlé oloupání brambor holýma rukama: 10 sekund v ledové vodě to umožní bez škrabky a nepořádku

Fotografie: Pixabay

Zná to kdokoli, kdo kdy v kuchyni připravoval brambory. Sedíte u kbelíku, v jedné ruce škrabku, v druhé bramboru. Bolí vás záda a celé vám to přijde jako nekonečný mor.

Protože nejste jediní, koho toto trápí, a člověk je tvor vynalézavý, neustále hledá možnosti, jak si takové operace usnadnit. Vztahuje se to na všechny oblasti života a vaření rozhodně není výjimkou. Poměrně známým trikem je kombinace kbelíku s vodou a vrtačky se štětkou. To nicméně slouží spíše k hromadnému očištění. Následující trik má výhodu v tom, že se dá snadno zakomponovat do klasického vaření. Vyžaduje totiž vařené brambory.

Kouzlo ohně a ledu

Dejte brambory vařit zcela klasicky včetně slupky. Nebojte se, dojde na ni a nebudete potřebovat žádný zvláštní nástroj. Jakmile jsou brambory opravdu uvařené skrz naskrz, vyjměte je z lázně a dejte do ledové vody. V té je nechte asi 10 vteřin, jde primárně o to, aby se daly vzít bezpečně do ruky. Jak ukazuje video níže, jste nyní schopni z nich celou slupku dostat doslova holýma rukama. Bez škrabky a bez dalšího nádobí a nepořádku.

Výhodou tohoto postupu je, že brambory začínají stejně, ty bez slupky se dají vyrobit v případě potřeby později. Někdo ze strávníků může preferovat ty se slupkou, takže si každý najde kus podle své chuti.

Zelenina s bohatou historií

První civilizace, které systematicky kultivovaly brambory, byli peruánští Inkové asi v době 8000–5000 let před Kristem. V roce 1536 pak španělští dobyvatelé zjistili, jak lahodný pokrm to je, a dovezli je do Evropy. V roce 1589 je Sir Walter Raleigh představil Irsku. Prvotní pěstitelé tu také přišli na to, že jeden akr této plodiny dokáže zasytit 10 lidí mnohem lépe než oves nebo pšenice. Marie Antoinetta pak nosila jejich květy ve vlasech.

loupání brambory
Fotografie: Pixabay

V Irsku jsou brambory dodnes ctěnou položkou i v těch nejluxusnějších restauracích. Dovolily totiž zemi přežít hladomor. V době Williama Shakespeara byly brambory známé jako „jablko lásky“. Velmi ceněné byly také v dobách zlaté horečky. V době, kdy bylo dost zlata a málo potravin, se dá bez obalu říct, že se brambory vyvažovaly právě tímto kovem. V Německu dokonce najdete památník zasvěcený bramborám, když dorazily do Evropy.

Muzeum a vesmír

V roce 1995 se brambory staly první zeleninou, která byla pěstována ve vesmíru. Bramborové muzeum v americkém Washingtonu obsahuje přes 2 000 bramborových artefaktů. Na 13. srpna připadá světový den brambor, tak ho nezapomeňte oslavit.

Zdroj: Dagens

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*