Domácí zmrzlina je často luxus, který získáte smícháním těch nejdražších surovin. Ovšem v tomto případě si vychutnáte „retro verzi“, která se připravovala z čerstvého mléka.
Každý má své dětství spojené s něčím jiným. V jednom se ale většina lidí shodne – potraviny i jídla, která se vařila, byly úplně jiné a jiné kvality. A to jak v horším, tak v lepším. Kupříkladu domácí kuchyně byla většinou „poctivá“. Tedy nepoužívaly se náhražky, umělá sladidla, speciální oleje lisované za studena, celozrnné špaldové mouky, apod. Pokud na toto období občas s láskou zavzpomínáte, možná vás potěší recept na domácí zmrzlinu, který vás vrátí do dětských let.
Suroviny potřebné pro výrobu domácí zmrzliny:
- 900 mililitrů plnotučného mléka (nejlépe opravdu čerstvého)
- 350 gramů cukru krupice
- 6 kusů čerstvých vajec
- vanilka, případně vanilkové aroma, dle chuti
Příprava zmrzliny se oproti standardním postupům liší
Jako první z připravených surovin užijete vejce. Ty rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte zvlášť a žloutky smíchejte se 100 gramy cukru krupice a 100 mililitry plnotučného mléka. Směs vyšlehejte metličkou. Podle vašich chuťových preferencí přidejte vanilku (vydlabejte 1 vanilkový lusk) či vanilkové aroma. Tento krok také můžete přeskočit a nechat zmrzlinu bez úprav.
Do zbylého mléka, tedy 800 mililitrů, vylijte vyšlehané žloutky s cukrem a mlékem a vařte na mírném ohni přibližně osm minut. Nebo do té doby, než zhoustne. Co je důležité, směs musí přejít varem. Nyní si vezměte k ruce bílky a vyšlehejte je se zbylým cukrem do tuhé hmoty.
Tu vložte do vodní lázně a 7 minut za stálého míchání zahřívejte. Po uplynutí této doby ji z vodní lázně vyndejte a šlehejte tak dlouho, doku d nevychladne.
Hustou a tuhou směs, kterou jste připravili z bílků, nyní vmíchejte do dříve připravené směsi ze žloutků. Obě směsi do sebe důkladně zapracujte, klidně za pomoci ručního šlehače či kuchyňského robota. Šlehejte tak dlouho, dokud nebude výsledná směs homogenní. Nyní můžete přejít k plnění například nanukových formiček, nebo nějaké vaničky, ze které budete ztuhlou zmrzlinu nabírat.
Možnosti servírování je nespočet
Zmrzlina by měla v mrazničce tuhnout asi 3 až 4 hodiny. Poté ji můžete servírovat. Při servírování ji můžete ozdobit šlehačkou, ale i různým ovocem, jako jsou jahody, maliny, borůvky, atp. V případě, že preferujete čokoládovou zmrzlinu, vynechejte na začátku přípravy vanilku a naopak při finálním vyšlehávání přidejte pravé kakao s vysokým obsahem tuku, které vám zaručí chutnou čokoládovou variantu této zmrzliny.