Maková roláda z máslového těsta ohromí už v prvním soustu

Tato maková roláda je bezpochyby nejzajímavější, jakou jste kdy měli. Především díky máslovému těstu se smetanou. To vás po prvním ochutnání zaujme svou chutí a vláčností. Když se potom spojí i se samotným mákem, vznikne ten nejlepší dezert, jaký jste kdy měli. To vám můžeme garantovat.

Co budete potřebovat?

Jestliže se vám už sbíhají sliny, podívejte se na ingredience, bez kterých se neobejdete. Aby byl jejich seznam přehlednější, tak začneme těmi, které jsou určené na přípravu těsta. Zde budete potřebovat:

  • 500 g mouky
  • 250 g másla
  • 175 g zakysané smetany

Když máte ingredience na těsto, můžete si připravovat ty určené na náplň. Je to maková roláda, takže asi tušíte, co bude základem. Ten je ale třeba i něčím doplnit. A tak mějte k dispozici:

  • 250 g mletého máku
  • 3 lžíce džemu
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci cukru
  • Mléko

Začtěte výrobou těsta

Jako první byste si měli připravit těsto. Postup zde není nijak složitý, jelikož stačí jednoduše smíchat všechny ingredience. Doporučujeme si vše naplánovat a máslo vyndat dříve z lednice, aby vám povolilo. Když je těsto hotové, zabalte ho do potravinové folie a nechte ho odpočívat. Jedině mu to prospěje.

Připravte makovou náplň

Nyní se můžete pustit do přípravy makové náplně. Ani tady se nebojte ničeho složitého, jelikož stačí všechny ingredience smíchat v hrnci a pozvolna vařit. Mléko dávkujte podle citu, aby byla konzistence spíše hustší, ale ne až příliš tvrdá. Když jste spokojeni, můžete odstavit ze sporáku a nechat směs lehce chladnout.

Připravte makový závin

Množství předepsané na těsto by vám mělo dát na celkem 4 menší záviny. Z každého tedy vytvarujte stejně velkou placku, kterou pomažete čtvrtinou makové směsi. Potom opatrně zarolujte. Rozšlehejte jedno vejce a tím všechny čtyři záviny potřete. Následně můžete vložit do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je asi 30 minut. Poté vyjměte, nechte vystydnout, posypte moučkovým cukrem a můžete krájet a ochutnávat. Už po prvním soustu vám bude jasné, že jste nic lepšího nikdy nejedli.