Maliny mohou mít úrodu, jako nikdy předtím. Naučte se dodržovat několik zásad

Maliny jsou velmi populárním a chutným ovocem, které si můžete sami vypěstovat. Jak zajistit, aby jejich úroda byla opravdu velká? To vám poradíme. Stačí dodržet několik zásad od zkušených pěstitelů a nebudete stíhat sklízet. Přitom se nejedná o nic extra složitého.

Maliny je třeba rozdělit

Hlavní zásada je celkem jednoduchá. Maliny je třeba rozdělit na dvě skupiny. Na ty výhonky, které budou plodit a přinášet ovoce nyní a na ty výhonky, které budou plodit a budou přinášet ovoce až příští rok. Tímto rozdělením tak v podstatě získáte dva druhy malin. Jedny, které budou plodit ještě tento rok a u kterých budete moci sklízet a ty, které budou plodit až rok druhý.

Cílem tohoto rozdělení je mít každý rok úrodu a zároveň zajistit, že k tomuto stavu bude docházet neustále i v budoucnu. Vždy se totiž budou průběžně tvořit nové výhonky, které oddělujte a tak je připravujte i na následující rok.

Nezapomínejte na správné sázení

Maliny pochopitelně vyžadují i správné zasazení. Důležité je mít pro ně podporu. Vhodné je použití oblouků o výšce zhruba 130 až 140 centimetrů. Na ně se potom připevní ještě tyče o délce až 150 centimetrů, které budou zhruba metr od sebe.

A na ně se umístí drát. Díky tomu budou mít maliny dostatečnou oporu během svého růstu.

Starosti jsou minimální

Maliny jsou zajímavé tím, že nevyžadují nijak velkou péči. Díky tomu, že dokážou dobře stínit půdu pod sebou, se u nich téměř nevyskytují plevele. Stačí proto obdělávat půdu jenom několikrát za sezonu. Na hnojení jsou následně ideální volnou hnojiva tekutá, která obsahují organické a minerální látky. Stačí je smíchat s vodou a zalít a maliny už si vezmou to, co potřebují.

Na odrůdě nezáleží

Tyto hlavní postupy lze považovat při pěstování malin za univerzální. Lze je tedy využít v podstatě u jakékoliv odrůdy. Jenom je třeba připomenout, že mnohdy může být úroda jednotlivých keřů značně individuální a tak je na místě pořídit jich raději několik, aby bylo zajištěno, že sklizeň bude každý rok taková, jaká by měla být.

Fotografie: Depositphotos

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]