Švestka je plod známého stromu, pro který je typická jeho modrá barva. Dá se z ní připravit mnoho pokrmů, mezi ten nejtypičtější se řadí švestková povidla.
Strom, na kterém tyto plody rostou, se nazývá slivoň švestka. Se švestkou se můžeme potkat pod tímto typickým názvem, označení pro ní je ale také slíva, kadlátko nebo trnka. Její chuť je mírně nasládlá a to je jeden z důvodů, proč do receptu na povidla nepatří cukr. Plody můžeme konzumovat syrové, často je ale také zavařujeme nebo kompotujeme. Hodí se i do ovocných knedlíků, buchet nebo koláčů. Pokud je necháme projít procesem kvašení, získáme známý nápoj, slivovici.
Švestka je v Evropě obvyklou součástí ovocných sadů
Její výskyt není nijak vzácný, často na ni narazíme v sadech, ale také na zahradě u rodinných domů. Strom je v dospělosti menšího vzrůstu a velmi plodný. Na konci léta se tedy můžeme těšit na velkou úrodu, se kterou mnohdy máme problém. Zpracovat velké množství švestek se může zdát jako obtížný úkol, pokud ale známe recept na povidla, není to úkol nemožný.
Recept není nijak složitý a domácí povidla si tak snadno dokáže připravit i naprostý začátečník. Problémem ale může být, že celý proces přípravy je velmi časově náročný. Následující recept a množství surovin v něm uvedené na vystačí na přípravu půllitrové sklenice plné lahodných povidel. Ty můžeme následně použít do buchet a nebo si je namazat na chleba jako marmeládu. Na přípravu nepotřebujeme nic jiného než 3 kilogramy švestek.
Jednoduchý recept, který se skládá z 1 ingredience
Švestky nejprve pečlivě omyjeme a rozpůlíme na dvě poloviny. To nám pomůže k tomu, aby se z nich snáze vyndala semínky. Ty totiž do receptu nepatří. Jakmile máme švestky vypeckované, tak se vrhneme do jejich loupání. Slupka by nám ve finálním receptu mohla způsobit hrudky, ale také kyselou chuť. Je proto lepší pracovat s plody, které ji nemají. Oloupané švestky následně přendáme do hrnce, který je dostatečně hluboký. Ten umístíme na sporák.
Do hrnce přilijeme vodu a to takové množství, aby všechny plody byly potopeny. Na mírném ohni následně celou směs přivedeme k varu, nesmíme zapomínat na neustálé míchání. Ideální doba vaření je 20 minut, během ní by mělo dojít k vypaření přebytečné vody a ke vzniku husté hmoty. Tu nakonec ze sporáku sejmeme a necháme den odpočinout. Druhý den postup vaření opakujeme, takto postupujeme po dobu 5 dnů. Správnou konzistenci povidel poznáme podle toho, že nám nespadnou z obrácené lžíce.