Masová zelňačka není obyčejnou polévkou, ale skvělým hlavním jídlem

Není běžnou polévkou, ale chutným a zdravým hlavním jídlem. Podívejte se, jak je masová zelňačka jednoduchá a přesvědčte se o dokonalé chuti. Navíc vás zaujme i fakt, že zelí je obecně velmi zdravou zeleninou s vysokým obsahem vitamínu C. Pravidelná konzumace zajistí, že budete stále zdraví. A jak toho docílit? Podívejte se na recept.

Toto jsou nezbytné ingredience

Chcete, aby se vám masová zelňačka povedla a stala se u vás velmi oblíbeným jídlem? Pokud ano, je třeba mít ty správné ingredience. Kladem je, že se nejedná o nic netradičního a většinu z nich znáte z receptů na standardní polévku. Potřebovat budete konkrétně toto:

  • 900 g vepřového masa
  • 500 g brambor
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 3 bobkové listy
  • 20 g listové petržele
  • 100 g sádla
  • 3 cibule
  • 100 g petržele
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička soli

Začínáme masem

Oproti standardnímu receptu na zelnou polévku se tady začíná masem. To vložte do hrnce, zalijte vodou a dejte ho vařit. Přidejte k němu také cibuli a mrkev, bobkový list, celer a petržel. A to polovinu veškerého množství. Tím maso nejenom uvaříte, aby bylo v polévce měkké, ale také si nachystáte vývar, díky kterému nemusíte používat bujón v kostce. Doba vaření by měla být zhruba 1–2 hodiny. Potom maso i zeleninu z vývaru vyndejte a dejte stranou.

Orestujte zeleninu

Vezměte zbývající zeleninu, nakrájejte ji na kostičky a na sádle orestujte. A to dohromady jak cibuli, tak i petržel, celer a mrkev. Restujte do doby, dokud nebude zelenina měkká a nebude lehce hnědnout. Jakmile je vše hotovo, můžete hrnec odstavit a věnovat se další fázi přípravy vaší polévky.

Nechte změknout zelí

Nyní vezměte kysané zelí, které lehce propláchnete a potom ho vložíte do hrnce s trochou vývaru. Zakryjete poklicí a dusíte do doby, než bude dokonale měkké. Jakmile je připraveno, dejte ho do mixéru společně s česnekem a rozmixujte. Následně do této směsi přidejte také zelenou petrželku. Zelí tímto postupem zjemníte a také zajistíte, že vám zahustí vaši polévku.

Příprava se chýlí ke konci

Nyní už máte vše připraveno, a tak vaše masová zelňačka může dostat finální podobu. Vezměte vývar, do něho nakrájejte brambory a vařte je, dokud nebudou měkké. Potom přidejte orestovanou zeleninu i směs mixovaného sádla. K tomu všemu přidejte natrhané uvařené maso, sůl na dochucení a vše zamíchejte a nechte prohřát. Následně ochutnejte a pokud je vše v pořádku, tak můžete servírovat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]