Recept na lahodnou večeři z jedné pánve. Jednoduchý a výživný pokrm z mletého masa dokáže připravit i začátečník.
Masové kuličky jsou malé kuličky z mletého masa nebo ryb, které se používají v mnoha kuchyních po celém světě. Dají se připravit na různé způsoby: smažené, dušené, pečené nebo vařené. Masové kuličky se přidávají do polévek, dušených pokrmů, omáček a dalších jídel. Přesný původ masových kuliček je obtížné určit, protože byly po staletí oblíbené mezi mnoha národy.
Rychlá večeře z masových kuliček a zeleniny
Dá se předpokládat, že karbanátky vznikly jako způsob, jak spotřebovat zbytky masa nebo mletého masa. V Evropě jsou masové kuličky známé již od starověku. Ve starověkém Řecku a Římě se připravovaly z různých druhů masa a podávaly se s omáčkami a kořením. Během středověku se masové kuličky staly oblíbeným pokrmem v Evropě, zejména v Itálii a Švédsku.
Ingredience:
- Mleté maso – 500 g;
- Česnek – 6 stroužků;
- Vejce – 1 ks;
- Rostlinný olej – 1 polévková lžíce;
- Máslo – 40 g;
- Brambory – 1,5 kg;
- Cibule – 1 ks;
- Mrkev – 1 ks;
- Sladká paprika – 1 ks;
- Rajčata ve vlastní šťávě – 300 g;
- Cukr – 1 polévková lžíce;
- Jarní cibulka – 6 hlaviček;
- Sůl – špetka;
- Paprika – ⅓ lžičky;
- Koriandr – ⅓ lžičky.
Tento lahodný recept mě naučila babička z vesnice. Tato plněná sekaná se doslova rozpadá na jazyku
Příprava masových kuliček:
- Stroužky česneku protlačte lisem do mletého masa, přidejte vejce, osolte, opepřete, přidejte papriku a koriandr. Všechny ingredience smíchejte s mletým masem a rukama namočeným ve vodě vytvořte kuličky.
- Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte rostlinný olej. Kuličky z mletého masa opečte na oleji v pánvi do zlatova.
- Oloupané brambory nakrájejte na plátky. Vyjměte kuličky z pánve, přidejte brambory a smažte pod pokličkou s kořením do poloměkka.
- Brambory vyjměte z pánve, nakrájejte najemno cibuli, mrkev, papriku a pár stroužků česneku. Vložte cibuli a mrkev na pánev a smažte 3–4 minuty.
- Dále k cibuli a mrkvi přidejte sladkou papriku a stroužky česneku, zeleninu zalijte rajčatovou šťávou. Směs duste přikrytou 15 minut a poté posypte cukrem.
- Brambory vložte do zeleninové směsi a navrch nakrájejte jarní cibulku.
- Do zeleninové směsi s bramborami vložte masové kuličky, přikryjte pokličkou a duste dalších 15–20 minut.
Napište komentář