Tyto masové kuličky na polštáři z brambor a zeleniny mě naučila kamarádka šéfkuchařka

Masové kuličky na zelenině kuličky v pánvi

Recept na lahodnou večeři z jedné pánve. Jednoduchý a výživný pokrm z mletého masa dokáže připravit i začátečník.

Masové kuličky jsou malé kuličky z mletého masa nebo ryb, které se používají v mnoha kuchyních po celém světě. Dají se připravit na různé způsoby: smažené, dušené, pečené nebo vařené. Masové kuličky se přidávají do polévek, dušených pokrmů, omáček a dalších jídel. Přesný původ masových kuliček je obtížné určit, protože byly po staletí oblíbené mezi mnoha národy.

Rychlá večeře z masových kuliček a zeleniny

Dá se předpokládat, že karbanátky vznikly jako způsob, jak spotřebovat zbytky masa nebo mletého masa. V Evropě jsou masové kuličky známé již od starověku. Ve starověkém Řecku a Římě se připravovaly z různých druhů masa a podávaly se s omáčkami a kořením. Během středověku se masové kuličky staly oblíbeným pokrmem v Evropě, zejména v Itálii a Švédsku.

Ingredience:

  • Mleté maso – 500 g;
  • Česnek – 6 stroužků;
  • Vejce – 1 ks;
  • Rostlinný olej – 1 polévková lžíce;
  • Máslo – 40 g;
  • Brambory – 1,5 kg;
  • Cibule – 1 ks;
  • Mrkev – 1 ks;
  • Sladká paprika – 1 ks;
  • Rajčata ve vlastní šťávě – 300 g;
  • Cukr – 1 polévková lžíce;
  • Jarní cibulka – 6 hlaviček;
  • Sůl – špetka;
  • Paprika – ⅓ lžičky;
  • Koriandr – ⅓ lžičky.
Plněná sekaná rozkrojená hotová sekaná

Tento lahodný recept mě naučila babička z vesnice. Tato plněná sekaná se doslova rozpadá na jazyku

Masové kuličky na zelenině kuličky s bramborami

Příprava masových kuliček:

  • Stroužky česneku protlačte lisem do mletého masa, přidejte vejce, osolte, opepřete, přidejte papriku a koriandr. Všechny ingredience smíchejte s mletým masem a rukama namočeným ve vodě vytvořte kuličky.
  • Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte rostlinný olej. Kuličky z mletého masa opečte na oleji v pánvi do zlatova.
  • Oloupané brambory nakrájejte na plátky. Vyjměte kuličky z pánve, přidejte brambory a smažte pod pokličkou s kořením do poloměkka.

Masové kuličky na zelenině hotové na talíři

  • Brambory vyjměte z pánve, nakrájejte najemno cibuli, mrkev, papriku a pár stroužků česneku. Vložte cibuli a mrkev na pánev a smažte 3–4 minuty.
  • Dále k cibuli a mrkvi přidejte sladkou papriku a stroužky česneku, zeleninu zalijte rajčatovou šťávou. Směs duste přikrytou 15 minut a poté posypte cukrem.
  • Brambory vložte do zeleninové směsi a navrch nakrájejte jarní cibulku.
  • Do zeleninové směsi s bramborami vložte masové kuličky, přikryjte pokličkou a duste dalších 15–20 minut.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*