Mastnotu z digestoře spolehlivě odstraní doma vyrobený čistící prostředek bez chemie

Digestoř je v kuchyni důležitým pomocníkem, jelikož odsává nežádoucí pachy. Ale i nečistoty, které se následně usazují na filtrech. Ty je proto nutné čas od času vyčistit. Jakým způsobem? Zapomeňte na drahou, neúčinnou a také nebezpečnou chemii, kterou najdete v obchodech. Zkuste čistič, který je jednoduchý, je silný a připravíte si ho doma. Z něčeho, co běžně znáte.

Co budete potřebovat?

V podstatě je to jenom jedna jediná surovina, která zajistí, že vaše digestoř a filtry v ní budou opět dokonale čisté. O jakou surovinu se jedná? Je to jedlá soda. Jakmile ji máte, tak budete potřebovat už jenom vodu, hrnec a dále také kartáč nebo jiný nástroj na čištění. Máte vše, co potřebujete? Pokud ano, můžete se pustit do práce.

Zahřejte vodu a přidejte sodu

Postup je velmi jednoduchý. Jako první dejte vodu do hrnce a následně přidejte jedlou sodu. Jeden celý větší balíček. Doporučujeme zvolit velký hrnec, aby se do něho filtr vešel alespoň z poloviny. Pokud ne, nevadí. Následně vodu přiveďte k varu. Když se začne vařit, jste připraveni.

Namočte filtr

Jakmile je domácí čistič na digestoř připravený, tak můžete vzít filtry a namočit je do hrnce. Pokud se do něj nevejdou, nalijte tekutiny třeba do hlubšího plechu a do něho filtry položte.

Je důležité, aby byly ponořené. Takto je nechte v tomto čističi po dobu asi 20 minut. Kombinace horké vody a také jedlé sody udělá doslova zázraky, hlavně pokud jde o uvolnění mastnoty, která se bude ve filtrech držet.

Dočistěte a opláchněte

Nyní už vám stačí vzít si jenom kartáč nebo jinou pomůcku, případně i trochu přípravku na nádobí a váš filtr na digestoř jednoduše dočistit. Potom ho stačí opláchnout v čisté vodě a následně ho stačí už jenom nechat uschnout. Když je i toto hotovo, tak ho můžete vrátit zpět. Bude nejenom vypadat jako nový, ale bude také dokonale čistý.

Fotografie: Pixabay, Pinterest

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]