Místo chemie používá na své orchideje jako hnojivo všem dobře známou potravinu

Pokud chcete docílit správného růstu a krásných květů u své orchideje, kromě zálivky je pravidelně hnojte. K tomuto účelu lze použít velice jednoduše přírodní hnojiva, která vás nebudou stát ani korunu navíc a jsou rovněž k rostlině šetrnější než tak kupovaná. Velmi dobře pomůže například výluh z brambor. Jak si ho tedy připravit?

Fotografie: Zen.yandex

Bramborový výluh jako hnojivo na květiny

Na hnojivo z brambor budete potřebovat:

  • 3 až 6 brambor
  • 1 litr vody
Fotografie: Zen.yandex

Jak postupovat při přípravě hnojiva z brambor?

Brambory si nejprve oloupejte a pak je nakrájejte na malé kousky. Vložte do studené vody, dejte na plotnu a přiveďte k varu. Až brambory změknou, vodu odstavte, sceďte a přelijte do džbánku.

Nechte vychladnout a výluh používejte k pravidelné zálivce orchidejí zhruba jednou za 14 dní. Lze také použít na kaktusy a fialky. Roztok k hnojení je možné uchovávat 15 až 20 dní v lednic, poté je nutné vyrobit nový.

Fotografie: Zen.yandex

Další metody efektivního hnojení orchidejí

Kromě výluhu z brambor na orchideje dobře zapůsobí například i sušená kávová sedlina, nebo výluh z banánových slupek ředěný odstátou vodou. Vyzkoušet můžete i hnojivo ze sušeného droždí, lžíce cukru a litru vody, nebo klasické sušené lístky čaje černého, nebo zeleného.

Fotografie: Zen.yandex

Jak pečovat o orchideje obecně?

Aby orchideje co nejdéle krásně kvetly a prospívaly, je důležité je pravidelně zalévat odstátou vodou, ideálně dešťovou. Vhodný způsob zálivky je takový, že orchideje umístíte jednou za čas do lavoru s vodou, necháte nasát potřebnou vláhu a zbytek odlijete.

Fotografie: Zen.yandex

Umístit rostliny je vhodné na světlé místo. Vyvarujte se ale přímému slunci. Orchidejím neprospívá průvan, proto myslete i na tento fakt. Pěstovat tyto květiny je nejlepší v květináči průhledném, aby se dostalo světlo i ke kořenům. Nejvhodnější jsou například proutěné, či pletené bambusové košíky.

Úvodní Fotografie: Zen.yandex

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]