Červená řepa je výborná výchozí surovina pro řadu pokrmů. Je možné ji zavařovat, připravit z ní zeleninový salát plný vitamínů, ale také moučník.
Pokud jste si mysleli, že z červené řepy nelze upéct dort, tak jste se mýlili. Tato zelenina se přímo nabízí k tomu, aby byla pro přípravu sladkého moučníku použitá. Ten díky tomu bude bohatší na vlákninu, což prospěje střevům a střevní mikroflóře. Takový dort je mnohem zdravější než běžně vyráběný jen z mouky.
Co budete potřebovat na přípravu dortu z červené řepy
- 200 g červené řepy
- 200 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- 10 g prášku do pečiva
- 100 g krupicového cukru
- 30 g kakaa
- 80 ml rostlinného oleje (řepkový, slunečnicový)
- špetka soli
Postup přípravy
- Dort se připravuje z vařené řepy. Proto řepu důkladně omyjte, oloupejte a uvařte doměkka.
- Jakmile je červená řepa měkká, necháte ji zchladnout, nakrájíte ji na kousky a dáte ji do zadělávací mísy. Přidáte k ní celá vejce, olej, sůl a cukr. Mixérem všechny ingredience rozmixujete do hladka.
- K rozmixované hmotě přidáte mouku s práškem do pečiva a kakaem. Opět vše důkladně promícháte.
- Nyní si vezmete menší pekáč, ten vyložíte pečicím papírem a na něho nalijete ušlehanou hmotu.
- Troubu předehřejete na teplotu 180 °C a těsto dáte do ní péct asi na 45 minut. Před vytažením z trouby se špejlí přesvědčte o tom, že je dort upečený. Těsto by se nemělo na špejli lepit. Jestliže se lepí, tak ho ještě chvíli pečte (asi 10 minut). Pozor, abyste těsto nespálili, nebo příliš nevysušili.
- Jakmile je dort upečený, nechte ho zchladnout. Pak je možné ho potřít marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou a ozdobit kokosovými lupínky. Lze ho ovšem jen pocukrovat mletým cukrem, případně potřít citronovou polevou. Záleží na vás, čemu dáte přednost a kolik máte času na přípravu dortu.
Napište komentář