Měli jste to štěstí, že se vám urodilo hodně jablíček, ale už vám dochází skladovací prostory? Pak vás možná zaujme dnešní příspěvek s inspirací, jak s bohatou úrodou jablíček naložit. Existuje množství dobrot, které můžete z jablíček připravit a vydrží vám ve sklepě dlouhou dobu.
Jablka jsou bohatá na vlákninu, vitamíny, mají protizánětlivé účinky, posilují imunitu, zpomalují proces stárnutí, mají málo kalorií a nízký obsah cukru. Obsahují mangan, měď a také draslík, který pomáhá s udržením správné hladiny vody v těle. Podporují také funkčnost ledvin a svalů.
Prospívají zdraví srdce, pomáhají s redukcí váhy, snižují riziko vzniku diabetu, zlepšují zdraví kostí, podporují zdraví střev a mnoho dalšího. Navíc existuje nepřeberné množství výtečných receptů právě z jablíček. Mít je vždy po ruce se tedy vyplatí.
Jak naložit s velkou úrodou jablíček?
-
Pečený čaj – přidat můžete i další ovoce. Pečený čaj je skvělý nejen v chladném počasí. Během léta z něj připravíte i ledový čaj
-
Křížaly – sušením si ovoce ponechá hodnotné látky. A když už mlsat, tak zdravě
-
Jablečný ocet – výtečný pomocník při hubnutí , má blahodárné účinky na zdraví, ochutí omáčky i dresinky
-
Jablečné pyré – jablečné pyré nebo také přesnídávku milují děti i dospělí. Mimo to lze jablečné pyré použít při pečení do těsta, namísto slazení cukrem
-
Strouhaná jablka – jablka můžete nastrouhat, dát do skleniček a zavařit. Kdykoliv tak máte strouhaná jablka k dispozici, ať už do závinu, na koláč nebo žemlovku
-
Jablečná povidla – povidla nemusí být jen švestková. Výtečně chutnají i hrušková, jablečná nebo mix ovoce. Přidat do nich můžete pro chuť a aroma i rum, skořici, hřebíček, badyán. Pokud se vám nechce dělat povidla, vhod přijde i marmeláda
-
Přidejte jablka do zelí – výtečně ochutí nakládané zelí a skvěle chutnají pak i samotná jablka. Navíc získáte vitamínovou bombu na posílení imunity
-
Mošt – kdo by nemiloval chutný a sladký mošt. Mimo moštu se můžete pustit i do výroby jablečného vína