Na čištění šperků pomohou dvě běžné věci, ocet a voda

Rádi se zdobíte šperky, ale už dlouhou dobu si je nemůžete vzít? Je důvodem špína a zašlost? Trik na čištění šperků vám pomůže. Že nevíte jak na to? Pak si určitě přečtěte tento článek, který vám poradí, jak snadno, rychle a efektivně zbavit vaše šperky nečistot a neutratit při tom ani korunu. Jde o perfektní metodu, která je ověřená tisíci spokojených lidí. Buďte dalším z nich.

Pečujte o své šperky s láskou

Šperky si většinou bereme proto, abychom byli krásní a okouzlující. Jejich smyslem je hlavně okouzlit a zvýraznit naše vnější vlastnosti. Tisíce žen a mužů jsou příznivci šperků a každý den jich nakoupí více než dost. O takové šperky se ovšem musíme umět i dobře starat, což spousta lidí neumí. Ukážeme vám, jak se o šperky postarat, tak, že se budou lesknout a znovu zářit čistotou.

Na začátek pár praktických rad. Při práci na zahradě si šperky vždy sundávejte, abyste si je zbytečně neznečistili. Vyvarujte je kontaktu chemikáliemi a éterickými oleji. Skladujte je vždy mimo dosah vody.

Péče o zlaté šperky

Nedovolte, aby se zlaté šperky dostaly do kontaktu se rtutí nebo vysoce kyselými krémy. Dojdou-li do kontaktu se sladkou vodou, změní se na zlatohnědé. Ideální způsob jejich čištění je omýt je mýdlem a vodou, a poté je opatrně osušit. Vyleštit je můžete octem nebo vaječnými bílky. Pak už jen stačí opláchnout a osušit.

Péče o stříbrné šperky a drahé kameny

Do půl šálku horké vody vložte 3 až 4 kapky amoniaku. Vložte di něj šperky a nechte je tam, dokud se voda neochladí. Dále je můžete vložit na půl hodiny do směsi vody a octa v poměru 2:1. Vyčistíte je také pomocí jedlé sody.

Co se týče drahých kamenů, tak především ametyst, perly a kameny a v tyrkysové barvě se mohou změnit vlivem slunečního záření. Uchovávejte je tudíž ve stínu a zároveň je chraňte před náhlými změnami teplot. Nikdy na jejich očistu nepoužívejte zubní pastu. Nejlepším řešením je vyčištění u odborníka.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]