Vepřový bok patří mezi českou klasiku. Pravý a doma pečeny je nejen levnější než kupovaný, ale také mnohem šťavnatější s křupavou kůrčičkou, vonící po majoránce a česneku.
Plněný vepřový bok si lze připravit na nespočet způsobů. My pro vás máme zajímavý a ověřený recept maminky jednoho z našich redaktorů. Tento recept je velmi snadný a podle něj si vepřový bok připraví doma každý. Navíc, co je velká výhoda, takto připravené vepřové se dá jíst za tepla i za studena, můžete jej podávat i při různých oslavách. Jistě potěšíte každého milovníka lahodného a šťavnatého masíčka.
Vepřový bůček jako od maminky
Když se řekne vepřový bůček, rozhodně vám doporučíme, abyste si jeho přípravu spojili s víkendem. My máme rozhodně tento druh masa spojen s nedělním obědem. Neuděláte však chybu, ani, když jej budete podávat studený na slavnostní tabuli. K přípravě tohoto pokrmu budete potřebovat tyto ingredience:
- vepřový bok
- 2 housky (namočené v česnekovém mléce),
- 3 vařená vejce,
- 1 syrové vejce,
- sůl,
- pepř,
- majoránka,
- česnek (podle chuti),
- petrželová nať (můžete použít i jiné byliny),
- 4 – 5 lžic oleje (potřete jim připravený plněný bok).
Postup pro přípravu
Housky si nalámeme na menší kousky a namočíme do česnekového mléka. Po chvilce v této lázni z těchto kousků vymačkáme veškerou tekutinu. Tři vajíčka uvaříme natvrdo, nakrájíme je a přidáme k houskám. Přidejte také syrové vejce a dochuťte solí dle libosti.
Vepřový bůček bez pečení: Udělám pivní lázeň na pánvi a masíčko se rozplývá na jazýčku. Ochutnejte ho, stojí za to
Do vepřového boku ostrým nožem vyřízneme hlubokou kapsu a vložíme do ní připravenou náplň. Snažme se náplň pořádně zatlačit dovnitř. Na několika místech maso sešijeme jehlou na maso nebo spojíme párátky, aby náplň při pečení nevytekla. Smíchejte 4 – 5 lžic oleje se solí, pepřem, majoránkou, případně kmínem, kořením a potřete připravený plněný bok po celém povrchu.
Rolovaný vepřový bůček vařený v cibulovém odvaru se stane fantastickou chuťovkou pro každou příležitost
Takto připravený plněný bok umístíme do pečícího sáčku a vložíme do zapékací mísy a pečeme v troubě rozpálené na 200 stupňů asi hodinu. Když už se vepřový bok trochu zabarví, vyjměte jej ze sáčku na pečení a pečte dalších 40 až 50 minut, dokud maso pěkně nezčervená. Doba pečení závisí také na velikosti vepřového boku, proto se vyplatí si jej při pečení pravidelně sledovat. Obvykle se plněný vepřový bok peče dvě až tři hodiny v závislosti na vaší troubě.
Pokud budeme péct tuto lahůdku v pečícím sáčku, nevysuší se, maso zůstane lahodně šťavnaté. Pokud nemáte sáček na pečení, pečte jej v zakryté zapékací míse 50 až 60 minut, dokud maso nezměkne. Poté smažte do červena bez pokličky, občas podlévejte šťávou, aby maso nevysychalo.