Na smetanový dort z pánve není nutné zapínat troubu

Že se musí jenom péct v troubě? Nikoliv. Ukážeme vám recept na unikátní dort z pánve, který zaujme chutí a jednoduchostí. Je výjimečný v tom, že na jeho přípravu skutečně nemusíte zapínat troubu. A přesto se nemusíte obávat výsledku. Dort bude skvěle vypadat i dokonale chutnat.

Připravte si ingredience

Základem jsou samozřejmě správné ingredience. Už to, že jich není tolik vás jasně přesvědčí o tom, že dort z pánve opravdu není nijak složitým dezertem. Naopak. Po ruce mějte:

  • 3 vejce
  • 300 ml kondenzovaného mléka
  • 200 g pšeničné mouky
  • 40 g kakaa
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 600 g zakysané smetany
  • 250 ml mléka
  • 40 g másla
  • 2 g vanilinu

Začněte vaječným krémem

Jako první si připravte vejce. Rozklepněte je do mísy, přidejte vanilin a trochu cukru začněte pomocí mixéru šlehat, asi dvě minuty. Hmota začne být táhlá a zvětší svůj objem. V tu chvíli přidejte polovinu mléka a lehce prošlehejte.

Vytvořte těsto

Do krémové vaječné směsi můžete začít přidávat další ingredience. A to mouku, kakao a také zbytek mléka. Ideální je vše přidávat postupně a vše pozvolna vmíchávat. Těsto bude mít lepší strukturu a bude bez hrudek. Na závěr přidejte rozpuštěné máslo, a to do svého těsta vmíchejte.

Nyní na pánev

Jde o dort z pánve, takže je nejvyšší čas využít tento kus nádobí. Vaše směs by měla dát na zhruba 6 až 8 placek o průměru 20 centimetrů. Pánev rozehřejte, nalijte na ni trochu oleje a nalijte číst směsi. Tu pozvolna opékejte z jedné, potom z druhé strany. Je to stejný postup, jako při přípravě palačinek. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete veškeré těsto.

Nachystejte si krém

I ten je součástí tohoto dortu. Do zakysané smetany postupně přilévejte kondenzované mléko. Obojí by mělo mít pokojovou teplotu. Začněte postupně šlehat. V případě potřeby je možné užít i ztužovač šlehačky, ale jestliže se vám krém daří, tak to není podmínkou.

Vytvářejte dort

To už je velmi jednoduché. jak takový dort vypadá samozřejmě víte. Má jednotlivé vrstvy, které také sestavte. Spodek bude tvořit jedna placka těsta. Tu pomažete trochou krému, přiklopíte další plackou, kterou opět pomažete. A tak dále, dokud nedáte poslední placku, kterou z vrchu pomažete zbývajícím krémem.

Pokud chcete, aby byl váš dort z pánve esteticky dokonalý, můžete ho doplnit různými posypkami, mandlemi, strouhaným kokosem, čokoládou, ale i čímkoliv jiným, co vám chutná a co máte zrovna doma po ruce.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]