Rychlý recept na neuvěřitelně nadýchaný ovocný koláč, o kterém můj muž básní každý týden

Ovocný koláč hotový pocukrovaný na plechu

Ovocné koláče jsou v našich domácnostech oblíbenou snídaní, svačinou nebo dezertem. Českou klasikou je bublanina, berry pie vám ale také bude chutnat.

Kombinace ingrediencí, jakými jsou vanilka, mléko, tvaroh, máslo a k nim přidané lahodné zahradní či lesní ovoce, je velice lákavá, vytváří jemnou chuť a lákavé aroma. Koláče se u nás připravují tradičně. Využití kefíru patří spíše k tradicím zahraniční kuchyně, nicméně i u nás si získává stále větší přízeň. Těsto díky němu získá jemnost a příjemně nadýchanou, přitom ale pevnou texturu.

Nadýchaný ovocný koláč

Na ovocné koláče existuje mnoho receptů. Mohou se lišit v přísadách, způsobu přípravy i podávání. Někdo preferuje bublaninu s ovocem navrchu, jiní raději volí voňavý berry pie (s ovocem zamíchaným v těstu). Samozřejmě existují i složité recepty s několika vrstvami. Výhodou bublaniny a berry pie je možnost využití ovoce čerstvého, kompotovaného, ale i mraženého.

Ingredience na těsto:

  • Vejce – 4 ks;
  • Cukr krystal – 200 g;
  • Máslo – 100 g;
  • Hladká mouka – 350 g;
  • Kefír – 200 ml;
  • Vanilkový cukr – 10 g;
  • Prášek do pečiva – 10 g;
  • Sůl – špetka.
Dezert s vanilkou a kokosem nakrájený

Podle receptu mé kamarádky z luxusní cukrárny dělám tuto lahodnou buchtu za pár korun

Ingredience na náplň:

  • Drobné ovoce – 200 g;
  • Tvaroh – 300 g;
  • Cukr – 3 polévkové lžíce;
  • Vejce – 1 ks.

Ovocný koláč pokládání ovoce a tvarohu na těsto na plechu

Příprava ovocného koláče:

  • Vejce osolte, přidejte k nim vanilkový i krystalový cukr, šlehejte metličkou 2–3 minuty.
  • Do vaječné směsi nalijte kefír a rozpuštěné máslo a promíchejte.
  • Do směsi nasypte část mouky smíchané s práškem do pečiva, vypracujte těsto.
  • Dále do těsta přidejte zbývající mouku a pokračujte v hnětení, až vznikne husté těsto.
  • Na náplň smíchejte tvaroh s cukrem a vejcem, ponorným mixérem ušlehejte dohladka.
  • Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete.
  • Nahoru položte směs ovoce a tvarohu, můžete využít i cukrářský sáček.
  • Koláč pečte 20-25 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Ovocný koláč ukrojený kousek v ruce

  • Upečení koláče můžete zkontrolovat špejlí – zapíchnete její hrot doprostřed koláče, po vyndání by měla být špejle suchá.
  • Ještě horký koláč se doporučuje posypat dalším moučkovým cukrem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*