Ovocné koláče jsou v našich domácnostech oblíbenou snídaní, svačinou nebo dezertem. Českou klasikou je bublanina, berry pie vám ale také bude chutnat.
Kombinace ingrediencí, jakými jsou vanilka, mléko, tvaroh, máslo a k nim přidané lahodné zahradní či lesní ovoce, je velice lákavá, vytváří jemnou chuť a lákavé aroma. Koláče se u nás připravují tradičně. Využití kefíru patří spíše k tradicím zahraniční kuchyně, nicméně i u nás si získává stále větší přízeň. Těsto díky němu získá jemnost a příjemně nadýchanou, přitom ale pevnou texturu.
Nadýchaný ovocný koláč
Na ovocné koláče existuje mnoho receptů. Mohou se lišit v přísadách, způsobu přípravy i podávání. Někdo preferuje bublaninu s ovocem navrchu, jiní raději volí voňavý berry pie (s ovocem zamíchaným v těstu). Samozřejmě existují i složité recepty s několika vrstvami. Výhodou bublaniny a berry pie je možnost využití ovoce čerstvého, kompotovaného, ale i mraženého.
Ingredience na těsto:
- Vejce – 4 ks;
- Cukr krystal – 200 g;
- Máslo – 100 g;
- Hladká mouka – 350 g;
- Kefír – 200 ml;
- Vanilkový cukr – 10 g;
- Prášek do pečiva – 10 g;
- Sůl – špetka.
Podle receptu mé kamarádky z luxusní cukrárny dělám tuto lahodnou buchtu za pár korun
Ingredience na náplň:
- Drobné ovoce – 200 g;
- Tvaroh – 300 g;
- Cukr – 3 polévkové lžíce;
- Vejce – 1 ks.
Příprava ovocného koláče:
- Vejce osolte, přidejte k nim vanilkový i krystalový cukr, šlehejte metličkou 2–3 minuty.
- Do vaječné směsi nalijte kefír a rozpuštěné máslo a promíchejte.
- Do směsi nasypte část mouky smíchané s práškem do pečiva, vypracujte těsto.
- Dále do těsta přidejte zbývající mouku a pokračujte v hnětení, až vznikne husté těsto.
- Na náplň smíchejte tvaroh s cukrem a vejcem, ponorným mixérem ušlehejte dohladka.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete.
- Nahoru položte směs ovoce a tvarohu, můžete využít i cukrářský sáček.
- Koláč pečte 20-25 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.
- Upečení koláče můžete zkontrolovat špejlí – zapíchnete její hrot doprostřed koláče, po vyndání by měla být špejle suchá.
- Ještě horký koláč se doporučuje posypat dalším moučkovým cukrem.
Napište komentář