Šéfkuchaře tip: Nakládané houby na zimu v pikantní zálivce s česnekem. Jednoduchý a levný recept bez konzervantů

Když se podzim vyvede, může být ve znamení plných košů hub a hřibů. S takovou nadílkou je pak zapotřebí něco udělat. Jednou z možností je zavařování.

Jedlé houby přinášejí užitek hned několikrát. Za prvé je to při jejich sběru, kdy člověk chůzí po lese trénuje svou fyzickou kondici. Za druhé je to tehdy, když si z hub připravíte nějakou dobrotu – holubinky na kmíně, obalované bedle nebo smaženici z praváků. Houby je možné ale také zavařovat a vychutnat si je v zimním čase, kdy přijdou určitě k chuti. Náš návod vám napoví, jak na to.

Jaký užitek nabízejí houby lidskému organismu

Výhodou hub je jejich nízká energetická hodnota, na druhou stranu jsou ale těžko stravitelné a ne každý je dobře snáší. Přesto stojí za to je zařadit do svého jídelníčku, protože obsahují vitamíny skupiny B a minerály. Zlepšují obranyschopnost organismu proti infekcím a chrání tělo před účinkem volných radikálů díky selenu. Pravé hřiby a lišky mají nízký obsah sodíku, jsou tedy vhodné pro osoby s nemocemi ledvin nebo s vysokým krevním tlakem.

Co budete potřebovat na přípravu zavařeniny z hub

Tento recept počítá se dvěma zavařovacími sklenicemi o objemu 720 ml. Pokud budete mít hub a hřibů více, musíte si jednotlivé ingredience a jejich množství upravit. Houby je nejlepší zpracovat co nejdříve po přinesení z lesa.

  • 800 g čerstvých hub
  • 500 ml vody
  • 100 ml octa
  • 25 g soli
  • 20 g cukru
  • 20 g hořčičných semínek
  • 20 g pepře
  • 20 stroužků česneku
  • 1 bobkový list
Fotografie: Pixabay

Postup přípravy

  • Houby je třeba zbavit nečistot a opláchnout vodou, nejlépe pod tekoucí studenou.
  • Do hrnce nalijete vodu a uvedete ji do varu. Pak do ní přisypete houby a necháte je povařit po dobu asi 3 minut. A scedíte je.
  • Nyní si připravíte nálev. Svaříte vodu s cukrem solí, hořčičnými semínky, pepřem a bobkovým listem. Pět minut ji povaříte a ke konci varu přidáte ocet. Vše zamícháte a ještě dvě minuty povaříte.
  • Je třeba si připravit sterilizované sklenice, do nichž dáte oloupané stroužky česneku a uvařené houby. Zalijete je horkým nálevem až po hrdlo sklenice a ihned uzavřete sterilizovanými víčky.
  • Zavařovací sklenice s houbami obalíte ručníkem a necháte je postupně vychladnout do druhého dne. Pak už je můžete uložit do spíže nebo do sklepa.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]