Nakládané okurky podle tradiční receptury: Lahodná chuť i křupavost jim vydrží věčnost

nakládané okurky

Pokud máte tu možnost, rozhodně se stále v mnoha ohledech vyplatí si oblíbené nakladačky zpracovat a udělat si vlastní zásoby na zimu. S tímto receptem budou dokonalé.

Ne všechny nakládané okurky, které koupíte v obchodě, vás svojí chutí nadchnou. Kromě toho vás může k přípravě vlastních okurek nalákat i to, že i přes rostoucí ceny všech surovin, vás vlastní okurky stále vyjdou výrazně levněji než ty kupované. Pokud jste to nikdy nezkoušeli, vězte, že to není zase tak náročné, jak by se mohlo zdát. Stačí mít dobrý recept na nálev a várku okurek na celou zimu zvládnete zpracovat za jedno odpoledne.

Nálev na okurky (přibližně na 12 klasických 660 ml sklenic)

  • 3 litry vody
  • litr octa
  • 350 g cukru krupice
  • 180 g soli
  • pár hřebíčků
  • 1 lžička nového koření
  • 1 lžička kuliček pepře
  • 1 bobkový list
  • 30 kuliček sacharinu

Zelenina do sklenic

  • mrkev
  • cibule
  • křen
  • kopr
  • hořčičné semínko

Postup přípravy nakládaných okurek

Pokud máte vlastní okurky ze zahrádky, je to jen dobře. Pokud ne, v sezóně si je můžete zakoupit v obchodě nebo od blízkého zahradníka. Pro oboje však platí, že před tím, než začnete plnit sklenice, je nutné je důkladně očistit. Někdy nestačí pouhé opláchnutí a je lepší, když všechny ve vodě namočené okurky očistíte jemným kartáčkem, abyste je zbavili všech nečistot a hlíny.

nakládané okurky

Letní okurkový salát tak, jak jej neznáte: Tak chutný, že ho dělám každý 2. den, je to všechno o „dresinku“

Sklenice, do kterých budete okurky skládat je také potřeba velmi dobře sterilizovat. Proto je nejdříve omyjte v teplé jarové vodě, opláchněte a nechte uschnout. Poté je poskládejte na pečící plech a dejte do trouby na 140°C – 180°C po dobu 20 minut. To stejné proveďte i s víčky. Taková sterilizace zajistí, že ve sklenicích nezůstanou žádné patogeny, kvůli kterým by se okurky zkazily.

okurkový nálev

Nyní si nakrájejte zeleninu do sklenic. V každé sklenici byste měli mít přibližně dvě až tři kolečka mrkve, menší kolečko cibule, kolečko křenu a lžičku hořčičných semínek. Poté co sklenice naplníte okurkami, nahoru k nim procpěte vždy snítku z květenství kopru. Přidat můžete i list rybízu nebo list hroznového vína, aby byly okurky křupavější. Ale v tomto receptu se o křupavost postará i jen samotný křen.

nakládané okurky

Okurky zalijte horkým nálevem

Na sporáku začněte ve velkém hrnci ohřívat všechny ingredience na nálev (kromě kuliček sacharinu). Mezitím si můžete sklenice naplnit okurkami. Okurky se snažte skládat na těsno, aby mezi nimi nebyly velké mezery. Nálev nechte chvíli projít varem, vypněte oheň a ještě do horkého nálevu nasypte 30 kuliček sacharinu.

zavařování okurek

Sklenice s okurkami zalévejte horkým nálevem a vždy ponechte přibližně 0,5 – 1 cm od okraje volný, snažte se však, aby okurky byly zcela ponořené. Poté sklenice zašroubujte a otočte dnem vzhůru. Víčka se vám tak pěkně zatáhnout. Následující den ještě sklenice zavařte při teplotě 85 °C po dobu 20 minut. Pokud máte větší sklenice, je potřeba dobu zavařování prodloužit o 5 – 10 minut. Sklenice nechte vychladnout, otřete je od případných nečistot a uložte na chladnější tmavé místo. Nálev by měl vystačit přibližně na 5 kg okurek (12×660 ml sklenic).

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*