Nález za dva miliony eur. Z thajského rybáře se přes noc stal bohatý muž

Fotografie: Depositphotos

Naris Suwannasang (60) z Thajska chodil na pláž k moři každý den. Celý život si vydělával jako rybář, v poslední době dokázal prodat ryby za přibližně 20 tisíc korun měsíčně, ale nestěžoval si. Ryby ho dobře živily.

Thajec šel na pláž i v onen listopadový den, který doslova změnil jeho život. Zahlédl totiž na pláži jakési balvany, přistoupil k nim blíže a ucítil příšerný a odpuzující zápach. Začal tušit, že se na něj usmálo štěstí.

Fotografie: Freepik

Smradlavé štěstí

Zvláštní zápach jej přitahoval a vzbuzoval nadšení, o tomhle přece nedávno četl. Okamžitě menší balvany nanosil domů do své garáže. S těmi velkými mu pomohli bratranci, které hned po svém objevu zavolal. Ti potvrdili také jeho domněnku, že se o obyčejné balvany rozhodně nejedná. Usmálo se na ně jednoduše štěstí. Smrduté a těžké balvany v jeho domě nebyly totiž nic jiného než vzácná ambra!

Fotografie: Freepik

Ambra, bohatství z kytovců

Smrdutý kámen z moře? Ambra není kámen, ale tuto látku vylučují vorvani, což je druh kytovců, a jedná se o pevnou voskovitou substanci, která vzniká v trávicím traktu těchto živočichů. Ambra může plavat na hladině jako velký šedočerný chomáč nebo se uchytí na skaliscích nebo na pláži jako velká usazenina.

Čerstvě vyvržená ambra silně zapáchá, postupně se smrad mění na zemitou příjemnou vůni. Také barva se postupem doby mění ze šedé až na jantarovou. Ambra je cennou složkou nejdražších parfémů, ve kterých se používá pravá, naopak v levnějších se nalézají syntetické náhražky této exkluzivní látky.

Fotografie: Freepik

Stokilogramová ambra

Naris sám nedokázal ambru ani zvednout. Nebylo divu, po zvážení zjistil, že na pláži nalezl dokonce 100 kilogramů této vzácné látky. Netrvalo dlouho a ozvali se mu kupci s nabídkami, které ještě musí posoudit znalec. Ten potvrdí finální cenu, už teď má ale Naris slíbenou částku pohybující se v řádu 2 milionů eur (53 milionů korun).

Zdroj: UberAlles

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]