Meloun patří k oblíbeným letním pochoutkám a zvlášť výtečně chutná vychlazený. Původem pochází z Afriky, ale dnes je již pěstují všude, kde jsou vhodné klimatické podmínky. Dávno nejsou dodavatelem melounů pouze Španělsko nebo Itálie. Pěstovat se dají také u nás!
Zhruba 90% obsahu vodního melounu tvoří voda, proto je výborným zdrojem tekutin v horkých letních dnech. Samozřejmě nechybí ani důležité minerální látky: vápník, železo a kyselina listová i citronová. V dnešním článku vám přinášíme jednak nápady, jak tuto zeleninu využít nejen chuťově, ale i kreativně. Mimo návodu na výtečnou limonádu, kterou můžete nalévat přímo z melounové misky pomocí naběračky, můžete z něj vytvořit i chladící nádobu.
Recept na melounovou limonádu
Meloun překrojíme na půlky a vydlabeme. Vložíme do mixéru a rozředíme perlivou/neperlivou vodou. Přecedíme přes sítko či plátno a přisladíme malinovým sirupem. Šťávu nelijeme do melounové misky, kde vhodíme i pár kostek ledu a ozdobíme lístky máty. Naléváme pomocí naběračky nebo můžeme popíjet pomocí brček přímo. Tato varianta je vhodná i pro děti. V případě, že se párty budou účastnit pouze dospělí, můžeme přidat i alkohol.
Melounová miska s ledem
Do vydlabané melounové misky nasypeme led a do něj postavíme sklenky či plechovky s různými drinky. Nejlépe uděláte, když si doma připravíte ovocné šťávy či domácí ledový čaj a nalijete do skleniček. Pokud dáváte raději předost kupovaným produktům i to je možné. Ponořené do ledu vám nápoje vydrží studené mnohem delší dobu.
Melounová mísa
Opět překrojíme meloun na půlky a vydlabeme. Zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky spolu s dalším sezonním ovocem. I když je meloun vlastně zelenina – tváří se jako ovoce a výborně se snáší s jahodami, ananasem a dalšími zdravými pochoutkami. Vše vložíme do melounové mísy a dáme vychladit. Tato zdravá a osvěžující svačinka je mnohem lepší než ovocné nanuky.