Konzumace melounu podporuje nejen vylučování toxinů z těla

Doktor Horatiu Albu je rumunský výzkumník, který se zabývá především molekulární biologií. Muž zkoumal účinky, jaké má meloun, na lidský organismus a přišel ze zajímavými zjištěními. Potvrzuje tak mnoho tezí, které hovoří a pozitivní přínosu melounu. Jak tedy tohle oblíbené letní ovoce dokáže pomoci?

Meloun jako účinný prostředek detoxikace

Meloun obsahuje látky, které podporují celkovou očistu organismu. Jeho konzumací můžeme podpořit vylučování toxinů z těla. Mimo jiné má i vysoký obsah vlákniny, a tak stimuluje funkci střev a také je pomáhá čistit. Díky obsahu takzvaného glutathionu meloun dokáže zlepšit i činnost jater, které jsou základním motorem během detoxikace těla.

Draslík a sodík obsažený v melounu zase přispěje k výborné funkci ledvin a podnítí jejich očistu. V neposlední řadě má meloun i protizánětlivé účinky. Je to zkrátka učiněný přírodní poklad.

Jaké ovoce a zelenina má podobné účinky jako meloun?

Příroda však uchovává i jiné blahodárné poklady, nejen meloun. Velice prospěšné jsou i tyto druhy ovoce a zeleniny:

  • Salátové okurky: jsou nejen osvěžující, ale i zdravé. Také podpoří vylučování toxických látek z těla a usnadní funkci močového ústrojí.
  • Citron: pomáhá obnovovat pH těla, jelikož přirozeně alkalizuje organismus. Rovněž stimuluje činnost jater, rozpouští kyselinu močovou a čistí ledviny. Důležitý je i obsah vitamínu C, kterého je v citronu požehnaně. Ten podpoří především náš imunitní systém a udržuje v kondici cévy, kosti, pojivové tkáně, dásně i zuby. Zachovává i dobré funkce nervového systému a udržuje duševní zdraví.
  • Borůvky: jsou nejen chutné, ale i silně antioxidační. Pomáhají snižovat zánětlivé procesy v těle. Obsahují i určité množství prospěšného vitamínu C.
  • Maliny: jsou ovocem vhodným zejména pro lidi, kteří dbají na svou postavu, jsou totiž nízkokalorické, a přitom tak chutné. Jejich devízou je schopnost vyvažovat hladinu cukru v krvi. Hodí se i k celkové očistě organismu.

V jaké formě ovoce a zeleninu konzumovat?

Ideálně by měl člověk konzumovat ovoce a zeleninu v čerstvém stavu. Tak tělo totiž přijme nejvyšší množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Vhodné jsou však i různé druhy smoothie, nebo ovocné a zeleninové čerstvé šťávy. Kombinovat lze oblíbené ovoce i s některými druhy zeleniny. Vhodná je například červená řepa, avokádo, nebo mrkev.

Fotografie: Pixabay, Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]