Dorty neodmyslitelně patří ke každé oslavě narozenin, jejich příprava nemusí zabrat celý den. Chutný a rychlý dort zvládne připravit i naprostý začátečník a výsledek nás dokáže příjemně překvapit.
I přesto, že si každý myslí, že dobrý dort dokáže připravit jen profesionální cukrář, není tomu tak. Současná doba nabízí mnohem více prostoru pro kreativitu a tak i natolik náročnou disciplínu, jako je cukrařina, dokáže zvládnout i naprostý amatér. Stačí jen mít po ruce ten správný recept a lahodný dezert může být během několika desítek minut na stole.
Ingredience potřebné na přípravu domácího dortu:
- cukr – 200 gramů (1 sklenice)
- kefír – 200 gramů
- mouka – 200 gramů
- kakao – 2 polévkové lžíce
- vejce – 1 kus
- jedlá soda – lžička
- rostlinný olej – 40 mililitrů
- vařené kondenzované mléko – 300 gramů
- zakysaná smetana – 400 gramů
Základem každého dortu je a vždycky byl korpus
Na korpus budeme potřebovat hlubokou misku, do které rozklepneme vejce. K němu přidáme cukr krystal a za pomoci ručního mixéru budeme směs šlehat tak dlouho, dokud se nám jednotlivá zrnka nerozpustí. Poté do směsi nalijeme kefír a rostlinný olej. Vše opět promícháme. Přisypeme jedlou sodu, prosejeme mouku, prášek do pečiva a smícháním vypracujeme husté těsto.
Korpus dáme do trouby a vrhneme se na krém
Připravené těsto přemístíme do formy na dorty a dáme péct do trouby. Korpus pečeme po dobu 40 minut a to v troubě předehřáté na 170 stupňů. Mezitím, co se nám peče těsto, připravíme si krém. Na ten bude potřeba vyšlehat pomocí ručního mixéru zakysanou smetanu spolu s uvařeným kondenzovaným mlékem. Hotový korpus rozřízneme tak, aby nám vznikly 3 stejné vrstvy korpusu.
Nejjemnější piškotové těsto s minimem úsilí a času: Tajemný recept mé babičky mohu konečně poslat dál
Vrstvíme na sebe korpusy spolu s krémem
Vezmeme si k ruce první korpus, který namažeme velkou vrstvou krému. Na ní umístíme další korpus, který opět pomažeme krémem, poté naneseme krém také na boční stranu dortu. Poslední korpus vezmeme do ruky a rozdrtíme. Z těchto drobečků uděláme speciální posypku, kterou posypeme celá dort. Díky krému se drobky na dort nalepí a vznikne nám tak neobvyklý vzhled celého dezertu.
Napište komentář