Přestaňte utrácet peníze za drahé přípravky na mastnotu! Skvělý čisticí prostředek si připravíte sami doma a troubu jím umyjete za pár minut.
Spousta lidí dlouze váhá, zda na vyčištění trouby a sporáku koupit ten či onen přípravek. Nejdůležitější přitom je, aby zvolený prostředek dokázal rozpouštět zaschlou mastnotu a neponičil přitom čištěný povrch. Namísto masově prodávaných přípravků vám přitom stačí koupit jedlou sodu a případně další látky, pokud by jednoduchá směs nezabrala.
Nejdříve zkuste samotnou sodu
První představený prostředek na čištění je velmi jednoduchý a potřebujete k jeho výrobě jen 2 přísady. Tou první je soda bikarbonu, kterou si nasypete do menší misky a přidáte k ní trochu vody – druhé složky. Výsledná hmota by měla mít jakousi pastovitou konzistenci, ale nesmí být tekutá. Trochu sody naneste na mastný povrch sporáku a trouby, nechte ji 15 minut působit a následně ji setřete.
Po čtvrt hodině by tato hmota měla rozpustit zaschlou mastnotu, a vy ji tak nemusíte zdlouhavě drhnout. Někdo do směsi přidává ještě citronovou šťávu nebo ocet, které také dokážou uvolňovat nečistoty. Tyto přísady však musíte do sody nalít dříve než vodu, jinak hrozí, že výsledná hmota bude příliš řídká a tekutá.
Když soda s octem selže
U starých a dlouho nečištěných spotřebičů může být špína pořádně zažraná a jen tak nepovolí. Když nestačila jedlá soda ani ocet, musíte zvolit radikálnější způsob. Předtím než něco začnete míchat, nasaďte si dlouhé gumové rukavice, abyste předešli případným potížím. Do silnější směsi se totiž přidává čpavek a obsažený amoniak by vám mohl poškodit pokožku.
Smíchejte 3 lžíce jedlé sody s 1 lžící čpavku a rozpusťte je v 1 litru horké vody. V kuchyni otevřete všechna okna a dveře a zakryjte si ústa látkou, rouškou nebo respirátorem. Zabráníte tak vdechnutí amoniaku a jeho koncentraci v místnosti. Troubu a sporák pak lehce otřete houbičkou nebo hadrem namočeným v této směsi.
Jakmile přípravek nanesete na znečištěná místa, zkuste je lehce drhnout starým zubním kartáčkem, rýžákem nebo jiným kartáčem s tvrdými štětinami. Musíte však být opatrní, abyste nepoškodili povrch trouby a sporáku. Odnímatelné části je lepší sundat a do této směsi na 5 minut ponořit. Vše, na čem byl čpavek, musíte následně otřít čistou vodou, aby zde amoniak nezaschnul.
Zdroj: TheSpruce