Domácí pečivo má zkrátka úplně jinou chuť než to kupované. Naučte se proto péct doma bagety a poté si je můžete dopřát kdykoliv budete chtít. Příprava není složitá a výsledná chuť je vynikající.
Když si zajdete brzy ráno do pekárny, máte možnost si koupit výborné a čerstvé pečivo. Ne každý chce vstávat velmi brzy, aby si mohl nakoupit to nejlepší. Naštěstí existuje spoustu receptů, díky kterým si můžete mnoho jídel připravit i doma. Tento recept se bude hodit každému, kdo by si chtěl pochutnat na domácích bagetách, které si upeče samostatně.
Potřebné suroviny na domácí bagety
- 600 gramů hladká mouka
- 10 gramů sušené droždí
- 5 gramů soli
- 30 mililitrů slunečnicového oleje
- 340 mililitrů teplé vody
Začněte s mícháním ingrediencí
Vezměte si k ruce velkou mísu a do té prosejte hladkou mouku přes jemné sítko. Následně je potřeba 340 mililitrů teplé vody, kterou přilijete k mouce. Přisypte i sušené droždí a sůl. Nalijte 30 mililitrů slunečnicového oleje a začněte pracovat na hladkém těstě. To by mělo mít nakonec vláčnou konzistenci. Dejte si na těstě záležet, protože se jedná o důležitý základ.
Dejte si záležet na práci s těstem
Až budete mít dojem, že máte těsto hezky zpracované, vytvarujte z něj nakonec bochánek. Ten je potřeba potřít olejem a vložit do mísy. Tu překryjte čistou utěrkou a nechte kynout. Mísu dejte nejlépe na teplé místo, kde se bude kynutí lépe dařit. Ideální místo je například v blízkosti topení nebo jiného teplého předmětu.
Tvarování baget a jejich příprava
Až bude těsto na bagety dostatečně nakynuté, vyjměte jej z mísy na pomoučenou podložku a rozdělte ho na tři stejně velké kousky. Nyní budete potřebovat váleček na těsto. Každý kousek vyválejte na tenčí placku. Tu poté srolujte jako váleček do tvaru bagety. Nezapomínejte na to, že je potřeba ohnout okraje, aby se nepřipalovaly.
Vytvarované bagetky dejte na plech, na který si předem dáte pečící papír. Přes plech s bagetkami přehoďte ještě na 20 minut utěrku, aby měly možnost dokynout.
Nakonec si vezměte ostrý nůž a na vrchní straně pečiva udělejte tři mírné zářezy. Dokončovací prací je pomazání těsta vodou, a nakonec vše dejte péct do předehřáté trouby na 15 až 20 minut při teplotě 200 °C.
Servírování a skladování baget
Až uplyne doba pečení, vyjměte plech s bagetami z trouby a nechte zchladnout. Z teplého pečiva by vás mohlo bolet břicho, a proto se vyhněte konzumaci ihned po vytažení z trouby. Na stůl je můžete servírovat společně se sýry, uzeninami nebo pomazánkou. Pokud nepreferujete nic z toho, vyzkoušejte kvalitní máslo nebo čerstvou zeleninu.
Pokud bagety zbydou, nevyhazujte ani nedávejte sušit pro zvířata. Můžete si je uložit v sáčku nebo v chlebníku. Jestliže víte, že je nebudete v brzké době jíst, dejte je zamrazit. Díky tomu prodloužíte jejich trvanlivost na delší dobu. Nyní už se nemusíte obávat, že nebudete mít ke snídani čerstvé pečivo. Stačí mít doma potřebné ingredience pro jejich výrobu.