K létu přímo patří plná zahrádka zeleniny. Problémem ale často je, že dozraje všechna najednou a my nejsme schopni ji zpracovat. Jedním takovým druhem je cuketa.
Cuketa je jednoletá zelenina, která se řadí do druhu tykví. Roste na keřích, které potřebují větší množství prostoru. Její listy jsou tmavě zelené a vyskytují se na nich bělavé skvrny. Květy cukety mají žlutou barvu a pět okvětních lístků. Cuketa, jiným názvem tykev, má zelenou nebo žlutou barvu a svým tvarem připomíná velkou okurku. Její povrch je hladký, uvnitř je zralá cuketa vodnatá a plná velkých semen.
Daří se jí na každé zahradě, její úroda bývá hojná
Semena cukety si můžeme předpěstovat nebo vysadit přímo do půdy. Již za 2 měsíce můžeme sklízet první plody, pěstování cukety není nijak náročné a daří se jí téměř v každé půdě za všech podmínek. Rostlina nebývá hojně napadena škůdci. Díky všem těmto jejím vlastnostem se nám často přihodí, že její úroda je opravdu hojná a my nejsme schopni ji zpracovat. Řešením tedy je si z ní připravit i neobvyklé recepty. Typickým příkladem jsou cuketové špagety.
Na jejich přípravu budeme potřebovat 500 gramů cukety a 300 gramů kuřecího masa. Ke špagetám neodmyslitelně patří také sýrová omáčka, tu si připravíme z taveného sýra, který necháme zmrznout. Nejprve si omyjeme kuřecí maso, které následně nakrájíme na tenké nudličky. Ideální volbou jsou v tomto případě kuřecí prsa. Ty osolíme a necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme cuketu, kterou nejprve omyjeme a poté zbavíme slupky.
Ideálním pomocníkem na špagety je spiralizér
Z cukety si následně vytvoříme tenké nudličky a to za pomoci speciálního struhadla na thajskou mrkev nebo stroje, kterému se říká spiralizér. Ten slouží právě na úpravu tepelně nezpracované zeleniny. Vzniknou nám tak tenké žížaly, které jsou podobné takovým špagetám, které známe. Na pánvi si osmažíme kuřecí kousky, které následně ještě dochutíme pepřem. Přidáme k němu 2 najemno nakrájené stroužky česneku a připravené cuketové špagety.
Vše společně orestujeme, dokud se cukety neprohřejou. Nezapomínejte na pravidelné míchání. V mixéru si mezitím připravíme rychlou sýrovou omáčku. Z lednice si vyndáme 100 gramů zmrzlého taveného sýra a nastrouháme jej na hrubém struhadle. Dáme do mixéru a přidáme k němu 80 mililitrů teplého mléka. Následně spolu obě ingredience rozmixujeme do hladké směsi. Omáčku vlijeme na pánev, přiklopíme a necháme spolu pár minut povařit. Následně můžeme podávat.