Klasikou mezi sušenkami jsou právě ty máslové. Jsou oblíbené nejen pro svou jemnou chuť. Domácí máslové sušenky zvládne opravdu každá hospodyňka a výsledek stojí za to.
Tento dokonalý recept vás upoutá jednoduchostí a rychlostí, zvládnete jej v několika málo krocích. Zapomeňte na obsáhlý nákupní seznam. Pro přípravu těchto vláčných sušenek nepotřebujete víc, než máte obvykle doma. Jsou dobrou volbou pro návštěvy jako „něco sladkého ke kávě“ i jako součást malé svačinky pro vaše výlety. Nový rozměr jim dává přidání ovocného džemu, úplně se rozpadají na jazyku! Teď už s chutí do přípravy.
Ingredience pro přípravu asi 34 ks sušenek
- 120 g másla
- 60 g práškového cukru
- 1ks vejce
- 200 g mouky
- Půl lžičky prášku do pečiva
- Špetku soli
- 8 g vanilkového cukru
- Ovocný džem podle chuti (my jsme použili malinový)
- Všechny přísady si předem vytáhněte z lednice, aby měly pokojovou teplotu!
Dále budete potřebovat
- Větší mísu
- Elektrický šlehač nebo mixér
- Sítko
- Cukrářský sáček a zdobící špičku
- Pečící papír
- Plech na pečení
Vše máme připraveno a můžeme se s chutí pustit do samotného receptu. Změklé máslo šlehejte podobu 1 minuty na nejvyšší rychlost. Přidejte moučkový cukr, špetku soli a vanilkový cukr. Vše zpracujte pomocí šlehače nebo mixéru přibližně další 3-4 minuty, dokud nebude směs dokonale hladká a nadýchaná. Poté přidejte vejce, a ještě jednou vše vyšlehejte další 3 minuty.
Postupně přisypávejte mouku, kterou předem prosejte přes síto společně s práškem do pečiva. Promíchejte směs nejlépe pomocí cukrářské stěrky. Pokud doma tohoto pomocníka nevlastníte, dobře vám poslouží i obyčejná vařečka.
Aby se sušenky příliš nedrobily, nemíchejte těsto zbytečně dlouho. Pokud je směs více tekutá, přisypávejte po troškách mouku do doby, než získáte požadovanou konzistenci. Těsto musí být hladké a mírně lepivé.
Připravte si cukrářský sáček, do kterého předem vložíte špičku pro vytvoření perfektních výsledných tvarů sušenek.
Sáček naplňte směsí a postupně tvořte na plechu vyloženém pečícím papírem malé kytičky. Nechávejte mezi nimi malé rozestupy. Doprostřed každé takto vytvořené sušenky udělejte prstem malý důlek a ten naplňte ovocným džemem.
Takto připravené sušenky vložte do předem vyhřáté trouby na 190 °C a pečte přibližně 10-12 minut. Na ještě horké kytičky můžete po upečení přidat o trochu více ovocného džemu pro jejich výraznější chuť.
Pokud se ovládnete a nepustíte se do sušenek ihned, nechejte je zcela vychladnout nejlépe na mřížce. Poté už můžete podávat návštěvám dle libosti se zaručeným úspěchem. Dobrou chuť!