Nejen cibulové slupky a zbytky kávy jsou skvělé jako domácí hnojivo

Když obsahuje chemii, není to pravé. Pro jakoukoliv rostlinu je mnohem lepší domácí hnojivo. Jak ho získat? Z naprosto běžných věcí, které máte buď standardně doma, nebo je dokonce i velmi často vyhazujete. Tomu je třeba zamezit. Podívejte se s námi, čím vším se dá zdravě, efektivně a jednoduše hnojit jakákoliv rostlina.

Kávová sedlina

Vaříte si klasického „turka“? Pokud ano, lógr na dne hrnku rozhodně nevyhazujte. I když vám přidá jako odpad, jedná se o skvělé domácí hnojivo. Mletá káva dokáže nejenom optimalizovat kyselost půdy, ale také bojuje proti škůdců. Pozor však na to, že se hodí jenom ve chvíli, kdy pijete kávu bez cukru a mléka.

Slupky z cibule

Barvíte s nimi velikonoční vajíčka, ale jinak je vyhazujete? Velká chyba. I ty se hodí jako domácí hnojivo. Ideální je slupky 5 minut vařit, poté přecedit a vodu nechat vychladnout. Následně s ní můžete zalévat vaše rostliny. Eliminujete výskyt chorob a zlepšíte zdraví a také celkovou odolnost všech rostlin. 

Vaječné skořápky

I ty jsou něco, co má většina lidí za užitečný odpad. Vy buďte jiný. Skořápky ukládejte, potom je nadrťte na menší kusy a jednoduše je nasypejte na povrch zeminy. Nic více není třeba. Rostlinám dodáte látky, jako je železo, fosfor, nebo také vápník. Uvidíte, jak bude za pár týdnů silnější a zdravější.

Banánové slupky

Jsou prospěšné nejenom pro krásu lidského těla, ale i pro zdraví a také krásu rostlin. Ideální je slupky z banánů nechat uschnout a potom rozdrtit na jemný prášek, kterým posypete zeminu v květináči. Takové domácí hnojivo plně stačí k dokonalému výsledku.

Dřevěný popel

Vymetáte krb? Tak si zapamatujte, že i ohořelé dřevo je skvělé přírodní hnojivo. Používá ho mnoho zahrádkářů právě na svých zahradách. Vy ho můžete využít i u pokojových rostlin. Větší kusy položte na zeminu a prášek smíchejte s trochou vody a jím následně rostliny zalévejte. Jednoduché a efektní.

Voda z akvária

Je to až neuvěřitelné, ale i voda z akvárií je skvělé domácí hnojivo. Když zaléváte své květiny, neberte vodu z kohoutku, ale vezměte ji právě z akvária. Takto jednoduché to je.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]