Kdo nezná Toffifee, jako by nebyl. Tato pochutina je zde již od roku 1973 a její využití se neomezuje jen na obyčejné snězení. Můžete si z ní udělat i cukroví.
Máte rádi Toffifee? Pochází od našich sousedů Němců a většina lidí jej ocení například jako doplňkový dárek k narozeninám. Je chutné samo o sobě, ale jakmile si z něj zkusíte udělat toto cukroví, už ho nebudete chtít jíst na jiný způsob. Navíc jej budete balit do sněhových pusinek, na které toho ani moc nepotřebujete, takže to nebude zas tak drahé.
Ingredience a postup přípravy
Na těsto budete potřebovat:
- Sto padesát gramů hladké mouky
- Padesát gramů cukru krystal
- Jeden žloutek
- Sto gramů másla
- Jeden sáček vanilkového cukru
- Jednu lžíci vody
- Sůl
- Hlubokou mísu
- Síto
- Potravinářskou fólii
- Vál
- Váleček
- Vykrajovátko či sklenici
- Plech
- Pečící papír
Na sníh budete potřebovat:
- Dvě stě čtyřicet gramů cukru
- Tři bílky
- Patnáct lžiček citronové šťávy
- Špetku soli
- Šlehač
- Zdobící sáček
Dále budete potřebovat:
- Jedno balení Toffifee
- Čokoládovou polevu
Nachystejte si hlubokou mísu, do které přes síto prosejete hladkou mouku, aby v ní nezůstaly žádné hrudky. Přidejte cukr, vanilkový cukr, špetku soli a promíchejte dohromady. Nyní vyklepněte bokem jedno vajíčko tak, abyste oddělili bílek od žloutku. Žloutek vhoďte do těsta a bílek si nechejte na pozdější použití pro sníh. Do těsta vložte ještě změklé máslo a jednu lžíci vody.
Nadýchané pusinky a s Toffifee ohromí každého
Všechny ingredience dohromady zpracujte rukama tak, aby vám vznikla jednolitá pevná hmota, která se nebude rozpadat a lepit. Zabalte jej do potravinářské fólie a dejte vychladit do ledničky na cca půl hodiny. Po uplynutí této doby si připravte vál, který mírně posypete moukou, aby se vám na něm těsto nelepilo. To samé udělejte s válečkem, kterým následně vyválíte těsto. Nyní je na vás, jestli použijete vykrajovátko ve tvaru kruhu či nějakou sklenici.
Jen se držte toho, aby vykrojená kolečka byla o cca půl až jeden centimetr větší než Toffifee karamelky. Umístěte kolečka z těsta na plech, na ně karamelky a můžete se vrhnout na přípravu sněhu. Na ten vám bude stačit vyklepnout už jen dvě vejce, jelikož jeden bílek jste si odložili předtím. Žloutky můžete využít například na vaječinu. Bílky vložte do šlehače, přidejte špetku soli a zapněte jej na menší otáčky, postupně je zvyšujte.
Až se začne tvořit pěna, tak postupně přišlehávejte cukr a citronovou šťávu. Až vytvoříte poněkud pevnější hmotu, tedy sníh, naplňte jím zdobící sáček a můžete začít tvořit pusinky v podobě kopečků umístěných na těstíčku s Toffifee.
Předehřejte si troubu na 170 stupňů a nechejte pusinky péct okolo 15 až 20 minut, pořádně to ale hlídejte, abyste je nespálili. Že jsou hotové poznáte tak, že mírně zrůžoví. Připravte si čokoládovou polevu a hotové vychladlé pusinky s nimi ozdobte, následně máte hotovo. Dobrou chuť!