Nejlepší hnojivo pro květiny lze najít mezi běžnými zásobami v kuchyni

Fotografie: Shutterstock

Toužíte po dokonale zdravých a kvetoucích rostlinách? Ani chemické, ani přírodní hnojivo pro ně není tím nejlepším. Co místo nich použít? Dost možná se budete divit, ale jedná se o potravinu, která se využívá hlavně k pečení. Jde o kvasnice neboli o droždí. To dnes pořídíte v každé samoobsluze ve formě kostky, která stojí pár jednotek korun. Použít ho na pečení by však bylo jeho plýtvání, jelikož mnohem více dokáže pomoci všem rostlinám, které pěstujete doma v květináči, i venku na záhonech.

Co budete na unikátní hnojivo z droždí potřebovat?

Jsou potřeba jenom tři suroviny, které zajistí jak požadovanou konzistenci, tak zajistí i to, že droždí bude pracovat přesně tak, jak pracovat má. Nutností je i správný poměr jednotlivých surovin. Co si připravit? Podívejte se.

  • 10 gramů kvasnic
  • 1 polévkovou lžíci cukru
  • 1 litr teplé vody

Příprava je jednoduchá

Samotné připravení hnojiva z droždí není nijak složité. Vlastně stačí jednotlivé suroviny pouze smíchat dohromady a je to. Vezměte vodu, ve které rozmíchejte cukr a potom do tekutiny rozdrobte droždí. Opět vše důkladně promíchejte a nechte odpočívat při pokojové teplotě. A to zhruba 2 – 3 hodiny. Díky cukru se kvasnice aktivují a začnou pracovat tak, jak mají. Potom už stačí vzít další 4 litry vody, které nalijete do kvasící směsi a důkladně promícháte.

Jak na aplikaci?

Zálivku z droždí máte hotovou a tak už vám jenom stačí vědět, jak ji používat. Stačí s ní květiny běžně zalévat. Nikoliv každý den, ale v tom správném intervalu. Pokud se jedná o období jara a léta, tak zhruba jednou za deset dní. Pokud jde o období podzimní a zimní, tak stačí jednou měsíčně. A kolik zálivky použít? Stejně, kolik používáte vody při běžném zalévání dané rostliny.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]