Mnoho lidí předkrm, kterým je hrachová polévka miluje. Druhá část lidí ji zase nemůže ani cítit. Recept je tu pro ty, kteří ji milují a chtějí poznat vylepšení tohoto hlavního jídla. Hrachová polévka bude lahodná a voňavá.
Základem je vybrat kvalitní maso
Na tento recept budete kromě kvalitních uzených vepřových žeber potřebovat:
- 300 gramů vepřového masa
- 250 g hrášku
- 4-5 ks brambor
- 1 ks cibule
- Cibulové listy, bylinky
- 3 lžíce rostlinného oleje
Připravte si také bobkový list, sůl a pepř. Nejdříve si umyjte maso. Osušte ho papírovými utěrkami a smažte ho na rostlinném oleji. Cibuli nakrájejte najemno, promíchejte s masem a vařte. Žebra nakrájejte na kousky, promíchejte a pečte dvě minuty.
Usmažené maso poté dejte do hrnce, zalijte vodou a přidejte sůl. Nalijte pepřovou směs a vložte také bobkový list. Přidejte dobrý umytý hrášek, vařte asi 40 minut a nezapomeňte sbírat pěnu.
S naším tipem ušetříte také čisté nádobí
Vařte, dokud nebude hrášek měkký. Poté odstraňte žebra a přidejte brambory nakrájené na kostky do polévky. Počkejte, až se uvaří brambory a mezitím oberte maso z žeber. Přidejte je do polévky společně s nasekanými bylinkami.
Vařte ještě několik minut, poté odstavte ze sporáku a hrachovou polévku podávejte. Klidně můžete maso a žebrat smažit v hrnci, ve kterém budete poté vařit polévku. Ušetříte tím nádobí, které byste poté museli umýt. K hrachové polévce si můžete udělat také houskové krutonky.
Existují různé obměny této polévky. Do některých receptů se přidává vývar – buď kuřecí nebo zeleninový. Někdo také místo uzených žeber dává do polévky uzený bůček nebo anglickou slaninu. Záleží na vaší chuti, stejně tak si můžete vybrat koření a bylinky, které do polévky přidáte.
Dobrým tipem je také prolisovat polévku přes síto, aby byla dokonale hladká. Můžete ji také rozmixovat, ale pokud vám nevadí rustikální vzhled polévky, měkký hrách jen podrťte mačkadlem na brambory.