Ačkoliv s tím můžete nesouhlasit, bramborový salát nemá jen jeden způsob přípravy. Existují i jeho odvážnější varianty, které stojí za vyzkoušení – stejně, jako tato variace s krabími tyčinkami.
Téměř každá hospodyňka má svůj vypilovaný postup jak připravit štědrovečerní bramborový salát. Většinou se jedná o klasický recept, který si každá kuchařka upravila dle svých chuťových preferencí (a chuťových preferencí své rodiny). Pokud nicméně toužíte po změně, vyzkoušejte luxusní bramborový salát s krabími tyčinkami. Jedná se o neotřelou kombinaci, která vám učaruje hned s prvním soustem, a možná už se k české klasice ani nevrátíte.
Suroviny potřebné pro přípravu salátu:
- 200 gramů brambor varného typu A
- 200 gramů kvalitních krabích tyčinek
- 150 gramů salátové okurky
- 150 gramů sýru feta
- 70 gramů konzervovaného ananasu
- 3 kusy vajec velikosti M
- 200 mililitrů majonézy
- česnek dle chuti
- sůl, pepř, bylinky dle chuti
Příprava slavnostního bramborového salátu
V prvním kroku přípravy si vezměte k ruce větší hrnec, který napusťte studenou vodou a přiveďte ji k varu. Do vody vložte připravené a omyté brambory a vařte je do měkka. Souběžně s brambory si uvařte i připravená vejce. Jakmile budou suroviny hotové, nechte je vychladnout a nakrájejte je na stejně velké kostičky. Velikost kostiček volte takovou, aby se vám salát ve výsledku dobře konzumoval.
Nakrájené brambory a vejce přendejte do větší mísy. Nyní si k ruce vezměte salátovou okurku, kterou omyjte a rovněž nakrájejte na kostičky. Pokud nemáte rádi slupku, okurku před samotným krájením oloupejte. Na kostičky rovněž rozkrájejte i fetu a konzervovaný ananas. Ten ovšem nechte před krájením dostatečně oschnout.
Krabí tyčinky krájejte na tak velké kousky, aby se nerozpadaly. Při jejich nákupu dbejte na zachování kvality – jsou totiž velmi důležité pro výslednou chuť salátu.
Všechny ingredience v míse důkladně promíchejte. Až budete mít salát předpřipravený, můžete se pustit do zálivky. Na tu budete potřebovat 200 mililitrů majonézy, do níž prolisujte asi 2 stroužky česneku (máte-li raději pikantnější jídla, prolisujte jich více) a dle chuti osolte, opepřete, popřípadě dodejte další bylinky (k salátu se skvěle hodí například fenykl či petržel). Pokud bude zálivka příliš tuhá, přidejte do ní trochu vody a rozmíchejte ji.
V dalším kroku jednoduše přelijte nakrájené suroviny připravenou zálivkou a důsledně promíchejte. Salát můžete ihned servírovat, nebo ho nechat zchladit v lednici. Nejlepší chuti nicméně dosáhnete, připravíte-li si salát den předem (nebo alespoň večer předem) – ingredience budou mít víc času na to se dostatečně prolnout a očarovat vaše chuťové pohárky.